bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling: het is het waard!

Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling: het is het waard!

BMC
04 juni 2021
Binnenstedelijk.jpg

Welke kansen zijn er voor gemeenten bij binnenstedelijke gebiedsontwikkeling? Een vraag die nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden is, zo ervaar ik dagelijks in mijn werk voor gemeenten. Want hoewel binnenstedelijke ontwikkeling veel voordelen heeft, is het ook ontzettend complex. In deze blog ga ik nader in op de problematiek en geef ik aan hoe gemeenten hiermee om zouden kunnen gaan.

Veel gemeenten worstelen met hun binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. En dat is helemaal niet zo raar, want het is nu eenmaal ongelooflijk complex. Want als je binnenstedelijk wil ontwikkelen, komen er allerlei, soms onverwachte, problemen op je pad. Te denken valt aan versnipperd eigendom, tegenstrijdige belangen van bewoners en ondernemers, bereikbaarheidsvraagstukken en milieubelemmeringen. Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling wordt dan duur én lastig. En daar wegen de voordelen – de mogelijkheid om woningen te bouwen, een betere bereikbaarheid van de binnenstad en een opkikker voor de leefbaarheid – niet altijd tegen op.


Geen oplossing
Soms kiezen partijen dan voor de makkelijke oplossing: op een andere locatie ontwikkelen. Buiten de stad, ergens in de weilanden, een nieuwe woonwijk bouwen bijvoorbeeld. Maar daarmee los je de binnenstedelijke problematiek natuurlijk niet op. De oude fabriekshal in je binnenstad blijft er vervallen uitzien en het potentieel ervan wordt niet benut. De bereikbaarheid van de binnenstad wordt er niet beter op. Om nog maar te zwijgen over het winkelaanbod dat verschraalt, waardoor de leefbaarheid en levendigheid van de binnenstad verder wordt uitgehold.

Integrale aanpak
Het is een soort vicieuze cirkel, waarin je als gemeente wordt gezogen als je de complexiteit van binnenstedelijke ontwikkeling niet bij de horens durft te vatten. En je kunt natuurlijk niet onbeperkt weilanden blijven volbouwen... Daarom pleit ik ervoor de complexe opgave wél beet te pakken, er wél werk van te maken. Ook al is het ingewikkeld, ook al is het duur, ga er toch mee aan de slag! Maar wees je er tegelijkertijd van bewust dat het vraagt om een integrale aanpak. Een aanpak die rust op een gedegen analyse van de opgaven – op basis van inhoud – om vervolgens gezamenlijke keuzes te maken voor een slimme maatwerkoplossing.

 

Door Anton Bos, managing consultant gebiedsontwikkeling bij BMC
Lees de hele blog op bmc.nl >

Hulp nodig bij de ontwikkeling van uw binnenstad?
Loopt uw organisatie vast bij binnenstedelijke gebiedsontwikkeling? BMC denkt graag met u mee. In ons webinar ‘Gebiedsontwikkeling: schakelen en makelen in een complexe werkelijkheid’ op 10 juni as. gaan we in op hoe gemeenten tot werkbare, uitvoerbare en innovatieve oplossingen kunnen komen voor een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Deelnemen? Meld je aan via onderstaande button. 

Meer informatie webinar

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.