Advertentie

Bescherming klokkenluiders 'bittere noodzaak'

Klokkenluiders moeten beter worden beschermd. Daartoe diende SP-Kamerlid Van Raak een initiatiefvoorstel in voor het Huis van Klokkenluiders. Een ruime meerderheid in de Tweede Kame steunt het voorstel.

27 juni 2013

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag steun uitgesproken voor het wetsvoorstel voor een Huis voor Klokkenluiders.

Melden misstanden SP-Kamerlid Ronald van Raak was initiatiefnemer van het voorstel, dat bescherming moet bieden aan klokkenluiders. Pieter van Vollenhoven, nog altijd betrokken bij de veiligheidszorg, stond Van Raak bij in de Tweede Kamer. Van Vollenhoven liet al eerder weten ervan overtuigd te zijn dat het Huis voor Klokkenluiders zal leiden tot minder rampen, omdat het zal uitnodigen tot het melden van misstanden.

Cruciaal voor democratie

Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen is een betere bescherming van klokkenluiders ,,bittere noodzaak". Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt een betere bescherming van klokkenluiders cruciaal in een democratische rechtsstaat. Madeleine van Toorenburg van het CDA zei zeer positief te staan tegenover het voorstel, maar dat erop moet worden gelet dat het goed vorm krijgt. Ook de PvdA staat ,,welwillend tegenover het voorstel", mits er nog wat twijfels worden weggenomen.

Hulp en bescherming

VVD-Kamerlid Pieter Litjens was aanmerkelijk minder enthousiast en liet weten dat hij niet de indruk heeft dat het wetsvoorstel tegengehouden kan worden, maar wel hoopt dat het nog op essentiële punten wordt aangepast en verbeterd. Volgens Paul Ulenbelt van de SP worden klokkenluiders tegenwoordig als helden gezien, terwijl dat jaren geleden wel anders was en ze als ,,bedrijfsverklikkers" werden neergezet. Deze verering is niet genoeg, deze mensen moeten ook de hulp en bescherming krijgen die zij verdienen, aldus Ulenbelt.

Financiële steun

Sinds 2012 bestaat er al een Adviespunt Klokkenluiders. Van Raak wil dat het Huis ook onderzoek doet, bescherming biedt aan klokkenluiders en eventuele financiële steun aan hen gaat geven.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hvdj101
Het huis voor klokkenluiders is wellicht mede bedoeld

om van de effecten van radar wapens beschermd te worden.

Welke leden hebben de studie gevolgd om de dagelijkse lichamelijke schade in te schatten die deze 'targets' ondergaan?

(12% permanente invaliditeit)Welke leden hebben in het verleden openbaarheid mbt. tetanizatie sytemen tegengehouden?

Waarom is het dagelijks monitoren van de gezondheid van 'targets' niet een prioriteit?gerrie
Luidt de klok. De vorming van Rud's drijft duizenden ambtenaren de afgrond in. In alle regio's is het een zooitje. Vriendjespolitiek is aan de orde van de dag. Politiek Den Haag grijp vandaag nog in. Stop hiermee. Ga voor de 100000+ gemeenten. Start vandaag nog een onderzoek.
Sjoerd Visser
Helaas zal het bij zeer langdurig converseren blijven en zullen de besluiten nog een eeuwigheid op zich blijven wachten. De politiek schijnt het niet graag te hebben dat de vuile was naar buiten komt dus is men ook niet echt behulpzaam om die mensen die men klokkenluiders noemt te helpen en te beschermen. Nee...als het om anderen gaat dan is de overheid zeer traag, behalve als het om geld inpikken gaat.
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Helaas !, heeft onze overheid al heel veel slachtoffers op haar geweten !. Mensen die doelbewust de afgrond in zijn gedreven. Gewoon de andere kant opgekeken alsof er niets aan de hand was!. Het word tijd dat de overheid over de brug komt, voordat de oorlog uit breekt. Want dan, is er geen weg terug en gaan er vele sneuvelen !. Vriendelijke groet , klokkenluider, corruptie en misbruikpraktijken gemeente Hoogeveen. Drenthe. H. Okken.
Pipadekloon / Voorlichter
Klokkenluiders pas op! die meneer zo'n beetje de eerste klokkenluider was woont nog steeds in een caravan.
Advertentie