Advertentie

Kamer wil geen nieuwe bemiddeling Spijkers

Voor een krappe meerderheid van de Tweede Kamer is de langslepende kwestie rond klokkenluider Fred Spijkers afgesloten.

27 oktober 2011
Voor een krappe meerderheid van de Tweede Kamer is de langslepende kwestie rond klokkenluider Fred Spijkers afgesloten. De regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV zijn, net als minister Hans Hillen van Defensie, tegen een nieuwe bemiddelingspoging.

Eerherstel
Dat bleek woensdag tijdens een Kameroverleg over de zaak. Spijkers onthulde in 1984 als bedrijfsmaatschappelijk werker dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte, die leidden tot de dood van een instructeur. Die onthulling kostte hem zijn baan. Na een jarenlange en moeizame strijd om eerherstel tekenden Spijkers en Defensie in 2002 een overeenkomst waarin is afgesproken dat er een einde komt aan de geschillen.

Losse einden

Spijkers kreeg een schadevergoeding, een koninklijke onderscheiding en een excuusbrief waarin Defensie erkende nalatig en onzorgvuldig te hebben gehandeld. Ook daarna betaalde Defensie diverse rekeningen en andere kosten. Volgens Spijkers zijn er echter nog losse einden. De oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 pleitten er daarom voor een bemiddelaar aan te stellen om het dossier definitief te kunnen sluiten, waarbij werd gedacht aan Pieter van Vollenhoven.

Genoeg

PVV-Kamerlid Hero Brinkman gaf eerder dit jaar voor de camera van EenVandaag aan daar voorstander van te zijn, waarmee er een meerderheid voor een bemiddelingspoging was. Maar fractiegenoot Marcial Hernandez, die over dit dossier het woord voert, stelde woensdag dat de PVV-fractie geen bemiddeling wil. Volgens hem heeft Defensie genoeg gedaan en had Brinkman destijds niet de juiste informatie op het moment dat hij ,,voor de camera werd getrokken''. De PvdA, SP en GroenLinks noemden de 'draai' van de PVV schandalig.

Zwarte bladzijde

Hillen typeerde de zaak-Spijkers als een zwarte bladzijde voor Defensie. Maar alles overziende, vindt hij dat Spijkers uiteindelijk recht is gedaan. Op een gegeven moment moet je een streep trekken, aldus de minister. Spijkers, die het overleg bijwoonde, noemde de uitkomst ,,schandalig''. Hillen schudde Spijkers na afloop de hand en bood hem aan een keer een kop koffie te gaan drinken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten
En weer draait de PVV. Volgens mij zijn ze nu behoorlijk 'doorgedraaid' door hun gedraai.

Het tolt ze voor de ogen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie