Advertentie

Kamer trekt handen af van Spijkers

Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer Fred Spijkers de rug toegekeerd. De klokkenluider is woest op met name de PVV, die hij omschrijft als ‘bruinhemden’.

04 november 2011

In het voorjaar van 2008 vroeg een meerderheid van de Tweede Kamer aan het kabinet om Pieter van Vollenhoven, de toenmalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, aan te stellen als bemiddelaar in het conflict tussen de Staat en Fred Spijkers. CDA-bewindslieden, onder wie premier Balkenende en minister Hirsch Ballin, hielden dit toen tegen.

Vorige week deed de oppositie in de Tweede Kamer, onder leiding van PvdA en SP, een nieuwe poging om Van Vollenhoven een bemiddelende rol te geven in het nu al ruim 27 jaar slepende conflict. Ditmaal blokkeerden de drie coalitiepartijen het initiatief. Onbegrip was er met name over gedoogpartner PVV, die enkele maanden geleden nog had aangegeven op de lijn van de oppositie te zitten.

PVV-Kamerlid Marcial Hernandez nam vorige week tijdens een commissievergadering in de meest krachtige bewoordingen afstand van Spijkers. Hij betoogde dat Defensie in het verleden voor de klokkenluider ‘op de knieën’ is gegaan. Doordat dit in de woorden van Hernandez ‘nog niet genoeg’ is, ‘verliezen mensen hun sympathie voor deze persoon (Spijkers, red.)’. De PVV’er verwees naar de schadevergoeding van 1,6 miljoen euro die Spijkers in 2002 heeft ontvangen, en naar advocaten- en doktersrekeningen die door de Staat zijn betaald. ‘Het is echt genoeg. De heer Spijkers heeft een riante genoegdoening gehad, waar Henk en Ingrid alleen maar van kunnen dromen’, aldus Hernandez.

Lippendienst

 

De oppositie benadrukte dat de woorden van het PVV-Kamerlid haaks staan op uitlatingen van zijn partijgenoot Hero Brinkman, die het enkele maanden geleden in een uitzending van het tv-programma EenVandaag opnam voor Spijkers. Hernandez: ‘Ik ben de woordvoerder. Brinkman schrok zich het apezuur toen hij hoorde wat Defensie allemaal al voor Spijkers heeft gedaan. Die informatie had hij niet toen hij voor de camera werd getrokken.’

Fred Spijkers omschrijft de PVV in een reactie als ‘bruinhemden’, die ‘om politieke redenen lippendienst bewijzen aan minister Hillen (Defensie, CDA, red.), zodat ze op het pluche kunnen blijven zitten’. De PVV is harteloos, meent de klokkenluider: ‘Ik dacht dat je als Kamerlid een stuk hart in je lijf moest hebben. Maar Hernandez heeft geen geweten als mens, en ook niet als politicus.’ Spijkers vermoedt dat de militaire achtergrond van de PVV’er, die 16 jaar bij de Koninklijke Landmacht heeft gewerkt, een rol speelt.

PvdA en SP gaan nu een motie indienen in een ultieme poging de Kamer alsnog te bewegen Van Vollenhoven als bemiddelaar in de arm te nemen. Deze motie wordt naar verwachting volgende week ingediend, en komt de week erna in stemming.

Fred Spijkers werkte als bedrijfsmaatschappelijk werker bij Defensie, en kwam in september 1984 met zijn werkgever in conflict. Na een ongeval met een ondeugdelijke mijn, weigerde hij tegen de weduwe van een verongelukte munitie-expert te liegen over de doodsoorzaak. Dit kostte hem uiteindelijk zijn baan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.T. Theunissen
Ik heb de heer Spijkers enkele jaren terug persoonlijk leren kennen tijdens een bijeenkomst van Binnenlands Bestuur over personen die het handelen van de overheid aan de kaak hebben gesteld, bij gelegenheid van de herdenking van het overlijden van Philip Brouwer. De heer Spijkers gedroeg zich toen als een ster. Ik ben het eens met degenen die vonden dat het moet ophouden, dat de heer Spijkers moet ophouden. Hij vindt zichzelf intussen belangrijker dan de zaak. Overigens, ook de media moeten ophouden.
Advertentie