Advertentie

Kamer steunt fusievoorstel Meierijstad

De Kamer zal op 1 maart instemmen met de fusie van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Per 2017 gaan zijn verder als een gemeente: Meierijstad. Dat is duidelijk geworden uit het debat de Kamer donderdag voerde met minister Plasterk van (Binnenlandse Zaken).

19 februari 2016

De Tweede Kamer is akkoord met de fusie van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Per 2017 gaan zij verder als een gemeente: Meierijstad. Zoveel is duidelijk geworden uit het debat de Kamer donderdag voerde met minister Plasterk van (Binnenlandse Zaken). De Kamer stemt op 1 maart over het herindelingsvoorstel.

Naam deugt niet

De SP was uitermate kritisch. De naam van de nieuwe gemeente en de motivering voor samenvoeging deugen niet, betoogde Ronald van Raak. De decentralisaties zorg, jeugd en werk zijn volgens hem de echte reden om tot gemeentelijke herindeling over te gaan. Daarnaast had hij een referendum onder de bevolking op zijn plaats gevonden. Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) is die vermeende relatie met decentralisaties er niet. Ook is er volgens hem de mogelijkheid om een andere naam te kiezen.

Taakuitbreiding

Die kans is echter klein. Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hebben hun inwoners vorig jaar uit drie namen laten kiezen: Koevering, Land van Rode of Meierijstad. Een speciale adviescommissie naamgeving had de drie uitgekozen uit bijna 600 suggesties die inwoners uit de drie Brabantse gemeenten hadden ingediend. Ook klopt het niet dat er de decentralisaties gen rol hebben gespeeld bij de herindeling. Dat staat ook in de Memorie van Toelichting. ‘Aanleiding voor het voorstel tot deze samenvoeging is de wens van de betrokken gemeenten om de bestuurskracht te versterken. Dit met het oog op de toekomstbestendigheid van de huidige gemeenten in een context van gemeentelijke taakuitbreiding en veranderende maatschappelijke opgaven.’

Draagvlak

Een ruime Kamermeerderheid steunt de fusieplannen. Het CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch wees er, ook namens VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SGP, op dat de gemeenten op basis van gelijkwaardigheid tot één nieuwe gemeente zijn gekomen. In zijn ogen, en die van een Kamermeerderheid, is het belangrijk dat draagvlak voor een dergelijke fusie zo veel mogelijk van onderop wordt opgebouwd.

Lange adem

De fusie kent een lange voorgeschiedenis. Schijndel en Sint-Oedenrode zijn al sinds 2008 op zoek naar manieren om de maatschappelijke opgeven het hoofd te kunnen bieden. In 2012 werd gekeken of vergaande samenwerking, zonder herindeling, met zes gemeenten in de regio (Sint-Michielsgestel, Boxtel, Haaren, Vught, Schijndel en Sint-Oedenrode) haalbaar zou zijn. Over de vorm, intensiteit en tempo liepen de meningen uiteen. Schijndel en Sint-Oedenrode zijn toen naar een derde partner op zoek gegaan en vonden die in Veghel. Als na de Tweede Kamer ook de senaat akkoord gaat, volgen op 23 november verkiezingen voor de nieuwe gemeente die zo’n 80.000 inwoners gaat tellen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico / zzp
Dus de kamer bemoeid zich nu al met de naam van een gemeente. Lijkt me een lastige politieke keuze. Ik zal het meenemen bij de komende verkiezingen. Ik neem aan dat het terugkomt in de verkiezingsprogramma's.



Wat is een typische pvda, vvd of PVV naam?
Wim
Blijft natuurlijk wel eigenaardig dat de burgers van die gemeenten wel iets mogen vinden van de naam van hun gemeente, maar helemaal niet over de vraag of er gefuseerd zou moeten worden
Advertentie