Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwarring schept onrust

Gemeenten moeten de drie decentralisaties werk, jeugd en zorg in samenhang oppakken èn tempo maken. Het kabinet zaait echter verwarring en…

Het kabinet maakt er een potje van. Het zaait verwarring en schept onduidelijkheid over veel dossiers waarover gemeenten snel klare wijn geschonken willen hebben.

Neem het ‘getalscriterium’. In het regeerakkoord staat klip en klaar dat het kabinet toe wil naar gemeenten van minimaal 100.000 inwoners. Na wat oproer en onrust in gemeenteland werd de boel recentelijk gesust. Aan iedereen die het maar horen wilde, vertelde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) dat fusies echt niet door de gemeentelijke strot zullen worden geduwd en dat gemeenten van veertig- tot zestigduizend inwoners wat hem betreft best mogen blijven bestaan.

Dit strookt echter niet met de steviger rol die Plasterk de provincies wil geven als gemeenten er onderling niet uitkomen. En evenmin met zijn ambitie het aantal herindelingen op te schroeven van tien naar twintig per jaar. En ook al niet met de geëiste vorming van ‘congruente samenwerkingsverbanden’ van, jawel, zo’n 100.000 inwoners, aldus zijn eigen decentralisatiebrief van vorige maand. Ook hier zou de kou wat uit de lucht zijn gehaald, terwijl de minister deze operatie als opmaat ziet voor een uiteindelijke herindeling.

De heersende scepsis in gemeenteland lijkt dan ook meer op zijn plaats dan de opluchting die er evenzeer heerst. Wat eind vorige week eigenlijk meteen al werd bevestigd in een Algemeen Overleg over de jeugdzorg tussen de Kamer en de staatsecretarissen Van Rijn (Jeugdzorg, Awbz, PvdA) en Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Daar benadrukte Van Rijn dat het getalscriterium is losgelaten, terwijl Teeven niet veel later doodleuk meldde dat gemeenten ‘natuurlijk wel enige omvang moeten hebben’ om de decentralisaties naar behoren te kunnen uitvoeren.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Ook rondom de jeugdzorg is het voor gemeenten nog steeds niet duidelijk voor hoeveel jongeren en met welke problemen en zorgzwaarte zij per 2015 verantwoordelijk worden. Die gegevens zouden in de meicirculaire worden verstrekt, toen in de septembercirculaire maar nu − mogelijk − toch eind mei. Gemeenten hebben die gegevens nodig om tijdig hun begroting te kunnen opstellen en om zorg te kunnen inkopen. Schrale ‘troost’: over de inzet van 40 procent van het budget voor 2015 hoeven gemeenten niet meer na te denken. De besteding daarvan wordt wettelijk vastgelegd. Daar gaat de door dit kabinet beloofde beleidsvrijheid van gemeenten. De onzekerheid over wat er vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar gemeenten wordt overgeheveld, blijft eveneens voortduren. De langverwachte visie op de langdurige zorg van Van Rijn is opnieuw uitgesteld. De Participatiewet ligt nog steeds niet bij de Kamer.

Gemeenten moeten de drie decentralisaties werk, jeugd en zorg in samenhang oppakken èn tempo maken, maar dat wordt ze op deze manier wel erg lastig gemaakt. Van het kabinet mag op zijn minst duidelijkheid en consistentie worden verwacht.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henri Okken

Zolang de politiek zich op deze wijze blijft profileren, zal de onrust nog groter worden. De bezuinigingen stuiten op onhordoxe maatregelingen. Langzamerhand ziet de bevolking in dat het zo niet langer kan. Massa ontslagen , executie verkopen , armoede !. De politiek gedraagt zich als een stel losgeslagen honden, die grijpen willen, op alles wat los of vast zit !. Jaren lang hebben ze de corruptie beschermd . Dit zijn de gevolgen die bij de dag , nog dramatischer worden !. Vriendelijke groet H. Okken. Klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken Hoogeveen Drenthe.

Op 27 juni 2013, 13:53

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in