Overslaan en naar de inhoud gaan

'Beleidsmakers moeten meer open staan voor burgers'

De overheid moet denken vanuit het perspectief van burgers en minder vanuit de bestuurlijke logica, stelt de Wetenschappelijke Raad voor…

De relatie tussen overheid en burgers is 'tamelijk droef'. Beleidsmakers moeten meer openstaan voor burgers die zich inzetten voor de samenleving. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn advies Vertrouwen in burgers.

Bestuurlijke logica
De overheid zou meer moeten denken vanuit het perspectief van burgers en minder vanuit de bestuurlijke logica. ,,Democratie vereist betrokkenheid van burgers. De overheid heeft legitimatie nodig'', aldus WRR-lid Pieter Winsemius. Hij deed uitvoerig onderzoek. Het ontbreekt aan wederzijds vertrouwen. Daardoor wordt volgens Winsemius ook de elite onverschillig, terwijl we het daarvan toch een beetje moeten hebben.

Gebruikelijke routes omzeilen

De WRR trof een groot aantal vormen van 'burgerbetrokkenheid' aan: van razendsnel georganiseerde ludieke acties tot nieuwe samenwerkingsvormen tussen burgers en professionals. Steeds meer burgers nemen zelf het initiatief en omzeilen de gebruikelijke routes via politiek, belangenbehartigers en inspraakorganen die de beleidsmakers gewend zijn. Met als gevolg een steeds verdere verwijdering tussen burgers en beleidsmakers. De WRR geeft in het rapport een aantal tips om hier verandering in te brengen. Zo kunnen beleidsmakers betaalde buurtconciërges en welzijnswerkers inzetten en moeten ze investeren in wederzijds vertrouwen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

"Hij deed uitvoerig onderzoek." wat hebben ze onderzocht... juist dat wat al jaaaaaren beken is en bij elke verkiezing geroepen wordt en daarna nooit wordt uitgevoerd. Op gemeente niveau is elke burger al klaar met 'inspraak avonden' omdat gebleken is dat het de burger veel tijd kost en absoluut niets oplevert. Wat wel gebeurt is proberen een voet tussen de deur tekrijgen bij de belangenbehartigers omdat die uiteindelijk wel gehoord worden en daarmee is het advies opmerkelijk "Zo kunnen beleidsmakers betaalde buurtconciërges en welzijnswerkers inzetten(...)." omdat het juist om die mensen gaat. Niet dat ze nuttig zijn, maar ze kosten tenminste geld en dús zullen ze wel weten wat er leeft....

Op 22 mei 2012, 11:59
H. Wiersma

De grotere problemen hebben m.i. meer te maken met het zéér trage hervormingsbeleid van het Rijk (i.c. de landelijke politiek) dan met lokaal beleid.

Op 23 mei 2012, 11:42

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in