Advertentie

Duitse burgemeester molesteert regiojournalist

Een Duitse burgemeester ligt onder vuur, nadat hij een journalist heeft aangevallen, gemolesteerd en zijn apparatuur heeft verwoest.

22 augustus 2022
Bad Lobenstein
Het gemeentehuis van Bad LobensteinShutterstock

Een Duitse burgemeester heeft zaterdag een journalist aangevallen, gemolesteerd en zijn apparatuur verwoest. Dat gebeurde in Bad Lobenstein, een plaats van 6000 inwoners in het Oostduitse Thüringen, tijdens het Marktfeest waar een journalist van de Ostthüringer Zeitung aan het filmen was. Burgemeester Thomas Weigelt stortte zich op de journalist en greep zijn camera, waarbij de journalist en een omstander ten val kwamen. De journalist raakte gewond en is in het ziekenhuis behandeld. Politici eisen nu zijn aftreden.

Reichsbürger

De partijloze burgemeester Thomas Weigelt ontving op het Neues Schloss een bekende vertegenwoordiger van de Reichsbürger, die op de gastenlijst stond. De Reichsbürger zijn leden van een extreemrechtse beweging die de legitimiteit van de Bondsrepubliek ontkent en terug wil naar de staatsstructuren tussen 1871 en 1945. De beweging kent 19.000 aanhangers en wordt gemonitord door de Verfassungsschutz. Vervolgens zag de journalist de burgemeester met de Reichsbürgergast op het marktfeest. Toen de journalist wilde vragen wat de verdienste is voor de stad van de gast van de burgemeester stortte hij zich op de journalist. Tegen de burgemeester is aangifte gedaan wegens mishandeling en vernieling.

Volksraadpleging

Politici in Thüringen, zoals de Landrat van de regio roepen nu om zijn aftreden. Ook de minister-president van Thüringen heeft de aanval scherp veroordeeld. De burgemeester had overigens net een volksraadpleging om hem af te zetten gewonnen: een meerderheid van de stemmers wilde wel dat hij vertrok, maar slecht 23 procent van het electoraat kwam opdagen. Dat had minimaal 30 procent moeten zijn. Volgens de regionale zender MDR had de gemeenteraad de afzetting per volksraadpleging ingeleid, omdat de burgemeester de regering ervan had beticht uit leugenaars en verraders te bestaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie