De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) vragen of het mogelijk is om schade die dronkenlappen veroorzaken, op ze te verhalen.
Van der Laan wil schade op dronkenlappen verhalen
Burgemeester Van der Laan van Amsterdam wil de schade, die ontstaat door openbare dronkenschap, op de daders gaan verhalen.
Brainstormsessie
Hij kruipt in de pen voorafgaand aan een brainstormsessie met de minister en burgemeesters van de andere grote steden. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente woensdag laten weten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Kosten ambulance
Eerder heeft Van der Laan al gezegd dat hij wil kijken of de kosten voor 'alcoholritten' met de ambulance op Koninginnedag verhaald kunnen worden op dronkaards. Een ander voorstel van de burgemeester is om als gemeente met ouders te praten van jongeren die te veel drinken, zeker als zij nog geen 18 zijn.
Jongeren
Overigens is volgens de woordvoerster ,,met gezellig een pilsje niets mis. En twee of drie ook niet.'' Wel maakt Van der Laan zich zorgen over ernstig alcoholmisbruik en de gevolgen daarvan, vooral onder jongeren. Ook tijdens de afgelopen jaarwisseling waren veel agenten op de been vanwege incidenten waarbij drank in het spel was. De ambulancediensten hebben die avond 184 ritten uitgevoerd, bijna allemaal zogenoemde ‘alcoholritten’.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Logisch; tenslotte wordt schade op nuchtere vandalen ook verhaald.
Als je voor elke vierkante meter parkeergeld moet betalen en voor elk wissewasje op het stadhuis legeskosten moet voldoen, waarom dan deze kosten voor rekening overheid laten. Het is te zot voor woorden. Niet alleen de kosten van de overheid en semi-overheid (ziekenhuizen en zo) van coma-zuipers zou ik in rekening stellen. Maar ook die van vandalen, voetbalsupporters en iedereen die het normale dagelijkse leven op straat in de war schopt. Aanpakken die hap en of zelf de rommel opruimen, de kosten van rommel opruimen betalen, of een soort taakstraf waarbij de rommel wordt opgeruimd. Ook moet er dringend gekeken worden naar de verstrekkers van drank (de winstmaker van elk evenement). Alle mooie woorden ten spijt, de omzet is heilig en de gemiddele horecaman zit er echt niet mee dat de klant zich bewusteloos zuipt. De mystery guests bewijzen dat je in de horeca moeiteloos alcoholhoudende drank kunt scoren onder de 16 c.q. 18. Er is maar 1 remedie voor en dat is het intrekken van de Drank- en Horecavergunning voor 1 jaar en de zaak verzegelen. Andere manieren blijken geen effect te hebben.