Advertentie

Informatiepunt om gemeenten te helpen met Oekraïense vluchtelingen

Volgens staatssecretaris Van der Burg worden opvang, zorg en onderwijs vanaf nu beter geregeld.

ANP
09 maart 2022
Oekraïense vluchtelingen
Shutterstock

Het kabinet opent woensdagavond nog een informatiepunt waar gemeenten terechtkunnen met vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Vanaf donderdag kunnen ook grote instellingen daar terecht. Dat is de uitkomst van het eerste crisisoverleg dat het kabinet over de vluchtelingencrisis heeft gevoerd, meldt staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg.

Beter geregeld

Vanuit het Centraal Knooppunt Informatie Oekraïne, zoals het informatiepunt heet, worden vanaf woensdag vluchtelingen verdeeld over opvangplekken door het land. Tot nog toe was de coördinatie van steun erg versnipperd. 'Het was het mooiste geweest als we alles dertien dagen geleden klaar hadden gehad, maar de wereld is veranderd', zegt de staatssecretaris daarover.

Volgens Van der Burg worden opvang, maar ook zorg en onderwijs vanaf nu beter geregeld. Dat is beter mogelijk dankzij het crisisoverleg dat het kabinet ten minste eens per week zal voeren. 'Maar ook omdat we gezamenlijk met gemeenten en anderen een klus moeten klaren die geklaard moet worden.' Daarbij worden ook hulporganisaties en particulieren ingeschakeld.

Volgende dag

Gemeenten kunnen vanaf woensdagavond bellen. Politiemensen, marechaussees of andere instanties die iemand uit Oekraïne proberen te helpen kunnen vanaf donderdag bij het nummer terecht, zodat ze informatie kunnen verstrekken aan vluchtelingen over opvanglocaties waar plek is.

Als het goed is moet zo voorkomen worden dat een opvang overvol raakt, terwijl elders wel nog plek is, zoals maandag gebeurde in Harskamp. Toch zegt Van der Burg niet te kunnen garanderen dat het nooit meer mis zal gaan. 'Omdat het opeens kan zijn dat zich middenin de nacht één of twee bussen melden. Die kun je dan de volgende dag misschien beter helpen.'

Vrij reizen

Ook is besloten dat vluchtelingen zich vanaf 'begin volgende week' kunnen registreren in de bevolkingsregistratie, kondigde de staatssecretaris aan. De hoop is dat zo van iedereen wordt vastgelegd 'wie ze zijn en waar ze zitten'. Formeel hoeft dat niet omdat Oekraïners in de Europese Unie enige tijd vrij mogen reizen.

Door zich te registreren kan betere ondersteuning geleverd worden, zo redeneert het kabinet. Het zou ook het proces om toestemming te krijgen om te werken in Nederland vergemakkelijken. De staatssecretaris roept alle vluchtelingen op zich te registreren. Ook als ze nu in een grote locatie, of juist bij vrienden of familie worden opgevangen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie