Advertentie

Informateur na coalitiecrisis in Helmond

Een extern informateur gaat in Helmond binnen enkele weken zoeken naar een oplossing voor de coalitiecrisis die is ontstaan na het declaratieschandaal van een wethouder.

05 juni 2013

Een extern informateur gaat in Helmond zoeken naar een bestuurbare samenwerking in de gemeenteraad na de coalitiecrisis die afgelopen weekeinde is ontstaan. Voor 25 juni moet er een resultaat zijn. De gemeenteraad heeft dat dinsdagavond besloten.


Geen meerderheid meer
Wethouder Peter Tielemans legde zondag zijn functie neer nadat hij zaterdag in opspraak raakte omdat het Eindhovens Dagblad ontdekte dat hij in 2011 en 2012 meer dan 100 taxiritten declareerde. In veel gevallen van het café naar huis. Zijn partij trok vanwege gebrek aan vertrouwen de steun voor de coalitie met VVD en CDA in. Er is nu een minderheidscollege.

77 cafébezoeken
De raad bepaalde bovendien dat een forensisch accountant onderzoek gaat doen naar de declaraties van het college. Er is nog niet bepaald over welke periode en welke collegeleden het onderzoek moet gaan. Burgemeester Elly Blanksma legde dinsdagavond uit dat wethouder Tielemans in de afgelopen periode, sinds zijn aantreden in 2010, in totaal 186 taxiritten declareerde, 77 vanuit zijn stamkroeg en 55 vanuit het centrum van de stad.

Het mocht
Het college wist daar niet van. De gemeentesecretaris was wel op de hoogte en heeft ook toenmalig burgemeester Fons Jacobs geïnformeerd, vertelde ze. "De wethouder kreeg toestemming voor dit gedrag", concludeerde burgemeester Blanksma. "De wethouder en toenmalige burgemeester zijn volledig verantwoordelijk. De privétaxiritten midden in de nacht vanuit een café zijn nooit de bedoeling geweest van de afspraken", haalde ze hard uit. Door de toestemming van haar voorganger denkt Blanksma nu nog niet te kunnen bewijzen dat de wethouder een strafbaar feit heeft gepleegd of dat er voldoende grond is om het geld terug te eisen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric
Maar we zijn er nog niet. Ex burgemeester Jacobs ontkent van dan ook maar iets te weten .
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
eric
Lees in ED: ex burgemeester noemt huidige burgemeester een leugenaar.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie