Advertentie

120 gemeenten hadden nooit vrouwelijke burgemeester

Er zijn in Nederland nog 120 gemeenten waar een vrouw het nog nooit tot burgemeester heeft weten te schoppen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vijf van de tien grootste gemeenten: Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Tilburg en Breda. Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

03 december 2020
burgemeester.jpg

Er zijn in Nederland nog 120 gemeenten waar een vrouw het nog nooit tot burgemeester heeft weten te schoppen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vijf van de tien grootste gemeenten: Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Tilburg en Breda.

Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

 

Rotterdam

Er zijn momenteel 85 gemeenten met een vrouwelijke burgemeester. Daarmee zijn mannen ook in de burgemeestersfunctie nog altijd dominant. In 120 gemeenten is nog nooit een vrouw tot burgemeester benoemd. Voor recent ontstane fusiegemeenten kan dat toeval zijn, maar het overgrote deel van de gemeenten kent al meer dan tweehonderd jaar een burgemeester. Rotterdam is een sprekend voorbeeld. Het burgemeesterschap wordt sinds 1622 door een man gedaan.

 

Waarnemer

Twee derde van de gemeenten heeft een vrouw als burgemeester (gehad) of een of meer vrouwelijke wethouders aan de collegetafel. Voor genoegzame tevredenheid is weinig aanleiding. Een fors aantal gemeenten heeft alleen dankzij de druk van de commissaris van de koning en de instemming van de gemeenteraad slechts tijdelijk een vrouwelijke burgemeester gehad, zoals onder andere in Apeldoorn, Beuningen, Ede, Goes, Laarbeek, Roosendaal, Urk en Zandvoort. In de meeste van die gemeenten was dat kennelijk toch geen aanleiding vervolgens voor het echie het oog op een vrouw te laten vallen.

 

Daling

Het aantal gemeenten zonder vrouwelijke burgemeester neemt wel langzaam maar zeker af. In Deurne wordt binnenkort voor het eerst een vrouwelijke burgemeester benoemd (Greet Buter, wethouder in Laarbeek) zoals eerder dit jaar ook in Brunssum en Wormerland voor het eerst in de geschiedenis een vrouw de ambtsketen mocht omhangen. Dalfsen (Erica van Lente) en Kerkrade (Petra Dassen) kregen in 2019 voor het eerst een vrouwelijke burgemeester, Goes (Margo Mulder) in 2018 en Gorinchem (Reinie Melissant) en Someren (Dilia Blok) in 2017.

 

Vrouwelijke burgemeester in de grote stad

Amsterdam

3 jaar - Femke Halsema en Guusje ter Horst (wnd)

Rotterdam

sinds 1622 alleen mannelijke burgemeesters

Den Haag

3 jaar - Jetta Klijnsma (wnd) en Pauline Krikke

Utrecht

22 jaar - Lien Vos-van Gortel en Annie Brouwer-Korf

Eindhoven

sinds 1801 alleen mannelijke burgemeesters

Groningen

sinds 1824 alleen mannelijke burgemeesters

Tilburg

sinds 1809 alleen mannelijke burgemeesters

Almere

12 jaar – Annemarie Jorritsma

Breda

sinds 1814 alleen mannelijke burgemeesters

Nijmegen

9 jaar - Ien Dales en Guusje ter Horst

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Dat geldt ook voor transgenders, homo’s, islamieten, joden, etc.
Krijn van Stenis
355 gemeenten hadden nog nooit een gekozen burgemeester.
Mark
Nou boeiend
Hans / afdelingsmanager
Guusje ter Horst, zelfs 2x burgemeester, toe maar! En de eerste vrouwelijke burgemeester die met te veel alcohol op een auto bestuurde. Top. Dat is pas emancipatie.
Advertentie