Advertentie

Hugo de Jonge nieuwe demissionair minister van BZK

Hugo de Jonge wordt naast (demissionair) minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

04 september 2023
Minister Hugo de Jonge
Shutterstock

Hugo de Jonge wordt de nieuwe demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hij vervangt Hanke Bruins Slot die de nieuwe demissionair minister van Buitenlandse Zaken wordt na het vertrek van Wopke Hoekstra naar de Europese Commissie. De Jonge blijft ook minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Programmamanager Sociaal Domein

JS Consultancy
Programmamanager Sociaal Domein

Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

Werkorganisatie BUCH
Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

Bruins Slot naar Buitenlandse Zaken

Afgelopen zaterdag zei Bruins Slot in een interview met de Volkskrant nog dat ze ook demissionair nog iets voor elkaar hoopte te krijgen. Ze noemde het verder versterken van de democratische rechtsstaat en het terugwinnen van het vertrouwen van burgers in de overheid. Maar dit zal ze niet niet meer doen als minister van BZK, maar van Buitenlandse Zaken. ‘Het kabinet is demissionair, dus is het niet logisch om iemand van buiten te vragen", aldus CDA-leider Bontenbal op de partijwebsite. 

Democratische waarden

‘Als Afghanistan-veteraan en de minister die verantwoordelijk is voor de inlichtingen- en veiligheidsdienst is Hanke meer dan gekwalificeerd voor deze overstap naar Buitenlandse Zaken’, laat Bontenbal verder weten. Deze interne verschuiving is volgens hem ‘de beste oplossing voor de resterende maanden’. De vraag is natuurlijk hoe lang die periode zal duren. ‘Vandaag ben ik voorgedragen als nieuwe demissionair minister van Buitenlandse Zaken’, reageerde Bruins Slot. op X (voorheen Twitter). ‘Mijn inzet voor democratische waarden zal ik in deze rol onverminderd voortzetten.’

Grote verantwoordelijkheid

Hugo de Jonge was in het vorige kabinet minister van VWS en kreeg veel bekendheid tijdens de coronacrisis, maar ook door het ermee samenhangende ‘mondkapjesschandaal’. Hij stapte in het kabinet-Rutte IV over naar Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, waar hij zich onder meer bezighoudt met de invoering van de Omgevingswet. Hij zal naast deze portefeuille (demissionair) het ministerie van BZK gaan leiden tot er een nieuw kabinet is aangetreden. ‘Het tekent Hugo dat hij meteen bereid was zijn volkshuisvesting-portefeuille te combineren met de taken van de minister van Binnenlandse Zaken’, aldus Bontebal. De Jonge zelf schrijft op X dit ministerschap te zien als ‘een mooie opdracht en een grote verantwoordelijkheid’. ‘Aan de slag!’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Typische voorbeelden van de huidige politieke bestuurscultuur.... kennis van zaken is optioneel :-). Hopelijk krijgen we in het volgende kabinet wel de juiste mensen op de juiste plek.
T. Simpelmans
Beter maken we die kwiebus ambassadeur op de Zuidpool. Mag hij zijn 1.900 resterende flexhokken - veel geleerd! - en zijn vriendje Sywert meenemen.
Advertentie