Advertentie

Veenendaal mag miljoenen 'Freule-affaire' blijven innen

De Hoge Raad heeft een uitspraak van het gerechtshof uit 2019 over de zogenoemde Freule-affaire gehandhaafd, waardoor de gemeente Veenendaal kan doorgaan met het innen van 4,9 miljoen euro bij een Haagse adviseur.

17 februari 2021
verschillende eurobiljetten

De Hoge Raad heeft een uitspraak van het gerechtshof uit 2019 over de zogenoemde Freule-affaire gehandhaafd, waardoor de gemeente Veenendaal kan doorgaan met het innen van 4,9 miljoen euro bij een Haagse adviseur.

10 miljoen in rook op
Dat meldt journalist Sameer van Alfen, schrijver van het boek ‘De Freule - het verhaal van de verdwenen miljoenen’ op zijn weblog. In 2000 had de adviseur woningbouwstichting Freule Lauta van Aysima aangeraden om voor 10 miljoen euro in een beleggingstransactie te stappen met de Amerikaanse partij Planetary Investment: een ‘lucratief’ vliegtuigmotoren- en investeringsproject. Het geld kwam nooit meer terug. De stichting beheerde huurappartementen voor ouderen. Het geld dat de stichting verloor, was bedoeld voor het aflossen van een hypotheek in 2002.

Rechtszaken
De gemeente Veenendaal had zich eerder garant gesteld voor de aflossing van die lening, als de stichting in gebreke bleef. Aanvankelijk draaide de gemeente dus op voor het beleggingsschandaal.
Maar de gemeente startte daarna rechtszaken om de schade vergoed te krijgen, zoals tegen ING Bank, ‘huisbankier’ van de Freule, waarmee voor 5,1 miljoen werd geschikt. Ook tegen bestuurders van de stichting en twee adviseurs begon de gemeente rechtszaken. In 2017 oordeelde de rechter dat de Haagse adviseur 4,8 miljoen euro aan de gemeente moest betalen.

Hoge Raad
In 2019 vond het gerechtshof in hoger beroep dat hij 80 procent van de schade, die is begroot op 10,3 miljoen euro, moest vergoeden. Het hof kwam uit op 4,9 miljoen euro. De adviseur stelde cassatie in bij de Hoge Raad, die dat verzoek eind 2020 verwierp. Daarbij ging het hoogste rechtsorgaan inhoudelijk niet in  op de argumenten van de adviseur. In augustus 2020 werden zijn bezwaren wel uitgebreid behandeld door de procureur-generaal bij de Hoge Raad die concludeerde dat het cassatieberoep moest worden verworpen. Dat advies nam de Hoge Raad dus over.

Meer schadevergoedingen
Volgens Van Alfen is met dit arrest van de Hoge Raad de laatst lopende procedure in de Freule-affaire beëindigd. Overigens moet niet alleen de Haagse adviseur schade aan de gemeente vergoeden. Vijf jaar geleden bepaalde de rechter dat de oud-penningmeester van de stichting 6,5 miljoen euro moet terugbetalen aan de gemeente. Eerder trof de gemeente een schikking met de oud-voorzitter van de stichting. Hoeveel geld de gemeente inmiddels heeft geïncasseerd bij de Haagse adviseur en de oud-penningmeester is onbekend.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie