Advertentie

Hoge Raad stelt oud-raadslid in het gelijk

De uitlatingen van oud-fractievoorzitter Stoelinga van Leefbaar Delft over corruptie van wethouder Baljé (VVD) zijn niet onrechtmatig volgens de Hoge Raad.

11 november 2011

De uitlatingen over corruptie van oud-fractievoorzitter Martin Stoelinga van Leefbaar Delft aan het adres van voormalig wethouder Christiaan Baljé (VVD) zijn niet onrechtmatig. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Daarmee bevestigde het hoogste rechtscollege van Nederland de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Corrupt
Stoelinga en zijn partij deden in een reeks publicaties uitlatingen die erop neerkwamen dat de wethouder corrupt was en misbruik maakte van zijn positie. Volgens Baljé zijn deze uitlatingen onrechtmatig, omdat zij de grenzen van de vrijheid van meningsuiting hebben overschreden.


Pizza-affaire
Het gaat om een zaak die bekend staat als de pizza-affaire. In mei 2004 dineerde de wethouder in een Italiaans restaurant in Delft. Hij zou restauranteigenaar Salvatore Daga toen subsidie hebben toegezegd. Toen bleek dat Daga die niet kreeg, liet hij de opnamen die hij van het gesprek had gemaakt onder meer zien aan Stoelinga. Het hof heeft Daga veroordeeld tot een schadevergoeding aan Baljé wegens het publiceren van de camerabeelden.

Schadeclaim
Stoelinga is een schadeclaim van ruim 1 miljoen euro aan het voorbereiden tegen de gemeente, zei hij vrijdag. Ook wil hij dat burgemeester Bas Verkerk van Delft opstapt. Deze heeft volgens hem een kwalijke rol in de affaire gespeeld.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nerdmeisje
Dat is nu de derde van corruptie beschuldigde VVD'er na Hooijmaijers in N-H en van Rey
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Niek / jurist
Los van veelbelovende wethouders (speciaal VVD-ers in restaurants) gaat het hier om vrijheid van meningsuiting en waar de grens ligt. Wethouder Baljee is flink nat gegaan. Maar of de heer Stoelinga als raadslid daarom 1 miljoen euro kan claimen is voor mij een raadsel. Volgens mij grootspraak of bluf of graag in de krant gezien willen worden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie