Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanbetalers

Bij vrijwel alle gemeenten kom je in brieven of op internet de volgende passages of sleutelwoorden tegen. Als de burger of ondernemer niet…

Er wordt ‘rente’ in rekening gebracht. De volgende stap is: ‘beslaglegging op loon, uitkering, inkomen, roerende of onroerende zaken’. Zo gaat dat met wanbetalers. De overheid weet er wel raad mee.

Behalve als de overheid zélf op tijd moet betalen - binnen 30 dagen na ontvangst van de rekening - dan geldt er vaak een ander regiem. Gemeenten betalen gemiddeld pas na 50 dagen. Maar omdat er ook nette betalers tussen zitten, zijn er ook gemeenten bij die ver over het gemiddelde van 50 dagen heen gaan.

Toen de economische crisis bijna 2 jaar geleden uitbrak, waren er ferme woorden te horen in veel gemeenteraden en colleges. De lokale economie moest een impuls krijgen door het naar voren halen van opdrachten aan het midden- en kleinbedrijf (MKB), en infrastructureel werk en bouwprojecten moesten zo snel mogelijk in gang worden gezet om het bedrijfsleven en de werkgelegenheid te steunen. Inmiddels is het een beetje stil geworden. Er bleken vaak haken en ogen te zitten aan al die goedbedoelde initiatieven. Maar één ding kunnen gemeenten wel doen: op tijd hun eigen rekeningen betalen.

Het MKB inventariseerde de problemen. Alle 430 gemeenten kregen het verzoek aan te geven hoe ze met het betalen van rekeningen omgingen. Hoeveel procent werd op tijd betaald en hoeveel niet? Slechts 170 gemeenten reageerden - 260 dus niet. Het laatste is een teken aan de wand. Van die 170 betaalt circa 1 op de 6 gemeenten niet binnen de gestelde termijn. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) vond dat een vooruitgang. Zij wilde verder geen actie ondernemen, en vergat gemakshalve dat 260 gemeenten liever geen inzage geven in hun boeken. De demissionaire minister heeft klaarblijkelijk haar jasje al ongeïnteresseerd aan de wilgen gehangen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het MKB is een belangrijke kurk waar de Nederlandse economie op drijft. De belastingopbrengsten door het MKB zijn van groot belang voor overheden om hun kosten te dekken. Met lakse betalingen brengen gemeenten bedrijven in liquiditeitsproblemen. Het zou gemeenten sieren als alles op alles wordt gezet om elke factuur binnen 30 dagen te betalen. De gemeente Berkelland betaalt rekeningen zelfs binnen 14 dagen. Dus het kan!

De gemeente als wanbetaler, dat is een slechte impuls voor de economie én de moraal.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kraal

Het kan toch niet waar zijn dat overheden zich in het maatschappelijk verkeer gedragen als louche bedrijven!
Ik schrik erg van deze normvervaging bij sommige delen van de overheid, uiteindelijk dus ook mijn overheid.

Op 10 juli 2010, 16:49
Morsnova

Helaas, @Kraal, het is waar. Toen ik laatst een aanslag voor de rijksbelastingen één dag te laat betaald had, kreeg ik een boete van 4 euro.
Dan moet ik even slikken omdat ik weet hoe de lagere overheden zelf betalen. Ze doen dat uiteindelijk wel - dat is het goede nieuws - , maar in een tempo,,,,, en als je daar iets van zegt is onverschilligheid troef. De gemeente Noordenveld bestaat het zelfs om een korting te eisen als ze bijtijds betalen. Dat zijn maffiapraktijken, Maar daaruit blijkt wel, dat gemeenten het wel zouden kunnen, maar er gewoon te lamlendig en beroerd voor zijn.
Dit is een van de redenen waarom de overheid dagelijks aan gezag inboet. En die gezagscrisis is niet geod voor ons land.

Op 11 juli 2010, 12:40
Michiel Jonker

Waarom niet landelijk (bij wet) invoeren dat overheidsinstanties die kloppende facturen niet binnen 30 dagen betalen, per extra dag een boete aan de crediteur moeten betalen van 1% van het verschuldigde bedrag. Opeisbaar vanaf een bedrag van €25,-- per kalender jaar per crediteur.
In de wet een bepaling opnemen dat deze boetes als een aparte post verantwoord moeten worden in de jaarrekening, zodat iedereen (en met name ook de accountant) achteraf kan controleren of overheden op deze wijze gemeenschapsgeld hebben verspild.
Dit laatste is ook nodig om heimelijke een-tweetjes tussen overheden en leveranciers tegen te gaan (wij betalen jou te laat, jij maakt extra winst).

Op 11 juli 2010, 13:13

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in