Grote zorgen
Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) gisteren presenteerde in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Negen van de ruim 440 gemeenten maken al gebruik van het nieuwe systeem en dertien gemeenten zitten in de afrondende fase. Bijleveld inventariseert wat op dit moment bij andere gemeenten de stand van zaken is, maar maakt zich op voorhand grote zorgen. Invoering duurt minimaal een tot anderhalf jaar.
Invoering basisregistratie stokt
Gemeenten laten het afweten bij de invoering van de basisregistratie personen, ook bekend als Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).…
Efficiency
Door het koppelen van gegevens maakt de basisregistratie personen (BRP) het mogelijk dat burgers slechts een keer hun persoonsgegevens hoeven door te geven aan de overheid. Dat betekent meer gemak voor de burger, maar ook efficiencywinst voor bestuursorganen. Bovendien vergemakkelijkt de BRP het voorkomen, opsporen en bestrijden van fraude, stelt Bijleveld in haar brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast is de rampenbestrijding erbij gebaat en worden de administratieve kosten verlaagd. ‘Zolang gemeenten de invoering van de BRP niet hebben afgerond, zullen dergelijke resultaten niet kunnen worden geboekt.’
Bewustzijn
Belangrijke oorzaak voor de trage invoering is volgens de staatssecretaris het gebrek aan bewustzijn van het belang van een goede basisregistratie bij gemeentebesturen. Daarnaast is de invoering een complex proces. Het betekent een grote verandering voor de informatiehuishouding van gemeenten, voert Bijleveld ter verdediging aan.
Goede voorbeelden
De komende tijd zet Binnenlandse Zaken alles op alles om gemeenten over nut en noodzaak van de BRP te overtuigen en hen te helpen om achterstanden in te lopen. Onder andere met meer voorlichting, regionale bijeenkomsten en een congres om goede praktijkvoorbeelden breed te verspreiden. Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil ze bestuurlijke afspraken maken over aanvullende acties.