Advertentie

'Heldere uitkomst': asielzoekers weg uit Velsen

Zes op de tien Velsenaren gaven aan dat het cruiseschip met asielzoekers weg moest. Dus doet de gemeente dat nu ook.

ANP
10 maart 2023
asielzoekers---shutterstock-356528042.jpg

Het cruiseschip dat aangemeerd ligt in Velsen en waarop de afgelopen maanden zo'n duizend asielzoekers worden opgevangen, moet waarschijnlijk per half april vertrekken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Velsen aan de gemeenteraad voorgesteld.

Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

BMC
Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

Omgevingsmanager

BMC
Omgevingsmanager

Heldere uitkomst

Het gemeentebestuur doet dit voorstel na raadpleging van omwonenden. Daaruit bleek dat 59 procent van de ondervraagden negatief staat tegenover langer blijven van het opvangschip. 'Dit is een heldere uitkomst. Het college neemt daarom het voorgenomen besluit om et opvangschip niet te verlengen na 16 april 2023', schrijft het college aan de raad.

Zeecruiseschip

Het gemeentebestuur van Velsen ziet wel een mogelijkheid om in de toekomst een klein zeecruiseschip te gebruiken als opvanglocatie voor zo'n vierhonderd vluchtelingen. De Loswal in IJmuiden en de 3e Rijksbinnenhaven in Velsen-Noord zijn volgens de raadpleging de meest kansrijke locaties hiervoor.

Buiten slapen

In september vorig jaar besloot de gemeenteraad dat het zeecruiseschip Silja Europa een half jaar duizend asielzoekers een onderkomen zou bieden. Er is in Nederland nog altijd een dreigend tekort aan plekken om asielzoekers onder te brengen. Vorig jaar moesten mensen regelmatig buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Welke kant gaat dit heen? Er zijn wereldwijd meer dan 80 miljoen mensen die voldoen aan alle voorwaarden voor de vluchtelingenstatus, het recht op asiel. Vervolgens komen er mensen naar Nederland waarvan ca. 60% gemiddeld niet aan deze voorwaarden voldoet. Die moeten we eruit selecteren en die krijgen geen status. Maar we krijgen ze nooit weg in de praktijk. Zou het niet veel beter zijn om Ter Apel naar Jemen te verplaatsen? Veel mensen in Jemen hoef je niet of nauwelijks te screenen en kan je zo een status verlenen. Wel zo efficiënt. En veel eerlijker. Want nu bereikt alleen een heel klein laagje met het geld voor de reisagent c.q. mensensmokkelaar Ter Apel. En nu wil ik graag van PvdA, GroenLinks en Christenunie horen of zij dit een goed plan vinden. Als ze het geen goed plan vinden, dan zijn zij inhumaan en nog erger dan Wilders en Baudet die zij verafschuwen. Dan is het asielrecht dat zij zo graag in stand willen houden niets meer en niets minder dan “keeping up appearances”. Tja, als je mensen een “recht” toe wil kennen, dan moet je er ook alles aan doen dat deze mensen dat recht ook kunnen effectueren. En dat is niet door deze mensen eerst naar Ter Apel te laten wandelen en dan te lopen roeptoeteren hoe humaan we wel zijn.
Advertentie