Advertentie

Burger wil keiharde aanpak vuurwerk-aso’s

Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.blijkt dat het gros van de Nederlanders (95 procent) zich heel goed kan vinden in zwaardere straffen bij geweld tegen politie of hulpverleners.

05 december 2019
Vuurwerkillegaal.jpg

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat er volgend jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken in wijken waarin de politie en hulpverleners worden bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Het gros van de Nederlanders (95 procent) kan zich blijkens het onderzoek heel goed vinden in zwaardere straffen bij geweld tegen politie of hulpverleners. Tijdens de jaarwisseling is agressie jegens hen zelfs het belangrijkste onderwerp waarop handhavend moet worden opgetreden. Ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) vindt dat dit prioriteit moet krijgen in de handhaving, nog voor zaken als de handel in illegaal vuurwerk en de handhaving van afsteektijden.

In wijken waar ‘feestvierders’ de boel met oud en nieuw in ernstige mate verzieken (lees: agenten, brandweerlieden en/of ambulancepersoneel belagen), mag wat ruim driekwart van de Nederlanders betreft volgend jaar geen vuurwerk meer worden afgestoken.

Strenger handhaven
Voor iets meer dan de helft van de bewoners zou het vuurwerkverbod in vuurwerkvrije zones strenger mogen worden gehandhaafd. Eenzelfde percentage denkt dat er overlast zal ontstaan op andere plekken wanneer er vuurwerkvrije zones worden aangewezen. Dat is een duidelijke toename ten opzichte van 2018 (43 procent). Als de politie de veiligheid in een gemeente niet kan garanderen, is 72 procent van de Nederlanders het ermee eens dat het afsteken van vuurwerk in deze gemeente wordt verboden.

Knalvuurwerk
Overall is nu 50 procent van de Nederlanders voorstander van een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren, 45 procent is tegen. Na een afname in 2016 is het aandeel voorstanders nu terug op het niveau van 2015 (49 procent). Een lokaal vuurwerkverbod kan op de steun van een iets groter deel van de bevolking (57 procent) rekenen. Dat is niet veranderd ten opzichte van 2018.

Een groeiende meerderheid van de Nederlanders (66 procent) blijkt vóór het verbieden van knalvuurwerk (2018: 63 procent). Over het afsteken van vuurpijlen zijn Nederlanders verdeeld. Het aandeel voorstanders van een dergelijk verbod is niettemin gegroeid van 41 naar 48 procent.

Verantwoording: Het onderzoek werd van 7 tot en met 18 november uitgevoerd. 1.992 Nederlanders van 18 jaar en ouder werkten er aan mee. I&O Research heeft vanaf 2014 een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week (inlog)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joost / beleidsmedewerker
Naast de overlast. Is er wel eens onderzocht hoeveel vervuiling dit feestje geeft? Zonder vuurwerk kunnen de boeren en bouwers mogelijk weer gewoon aan het werk.
Henk Donkers / medewerker
Dat zou wel eens kunnen, Joost.

Vanuit mileubelang zijn we gestopt met de verbranding van kerstbomen maar het vuurwerk wordt elk jaar weer zwaarder.

Ik ben blij dat ik, volgens dit onderzoek, behoor tot de meerderheid van Nederland
Timur / Futuroloog
Er wordt nu al niet gehandhaaft dus hoe wil je dat in de toekomst doen. Alleen een verkoopverbod lijkt enigszin praktisch en handhaafbaar. Hoewel de overlast waarschijnlijk niet direct opgelost zal worden. (Waar komt het vuurwerk vandaan dat nu al, ruim een maand, wordt afgestoken?)
Patrick
Lachwekkend.. praten over een meerderheid terwijl er geen landelijke enquête is gehouden. 2000 ondervraagden...... 16milj+ inwoners
Leo
Patrick, ooit gehoord van een steekproef?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Landelijk verbod op Particulier afsteken vuurwerk en vervangen door centraal vuurwerk per gemeente. Kun je iedereen die dat zelf nog afsteekt lik op stuk geven.

Linda / Beleidsmedewerker
Joost, ja, het is ten dele onderzocht hoeveel vuurwerk vervuilt.In het volgende, vrij toegankelijke, artikel geven ik en mijn mede-auteur een kort overzicht van de schadelijke effecten van vuurwerk (waaronder milieuschade). https://link.springer.com/article/10.1007/s12508 …Specifieke bronnen zijn bijv.: https://www.clo.nl/indicatoren/nl0570-luchtveron …Een lijst met nadere referenties heb ik op aanvraag beschikbaar.Peter
Ik ben voor een vuurwerkverbod, alleen was het alleen maar voor mijn hond die volledig in de paniek schiet. Maar ja, ik ben al tevreden als het geknal in de dagen voor oud en nieuw zou stoppen. Dat loopt de spuigaten uit, constant zijn jochies in de weer met die rommel. Dat moet toch streng te handhaven zijn?
Paul / projectleider
Beetje miepen over vuurwerk,

maar bij de eerste zonnestraal weer massaal de bbq laten roken...
Advertentie