Het conflict bij de brandweer Zuid-Limburg loopt op. Brandweerlieden weigeren met ingang van 19 januari extra overuren te draaien. De gemeente dreigt op salarissen te korten.
Brandweer Zuid-Limburg legt werk neer om conflict
Gevolg van langslepend conflict tussen bonden en de brandweer Zuid-Limburg over dienstroosters en sociaal plan.
Conflict over dienstrooster en sociaal plan
De brandweerlieden rukken wel uit, maar leggen ander werk dat hun wordt opgedragen naast zich neer. Dat lieten de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak vrijdag weten. De acties zijn een gevolg van een langslepend conflict tussen bonden en de brandweer Zuid-Limburg over dienstroosters en een sociaal plan. De actie heeft geen gevolgen voor de veiligheid, benadrukken de bonden.
Wie meedoet wordt gekort op salaris
De brandweer was vrijdagmiddag formeel nog niet op de hoogte van de acties. De woordvoerder van burgemeester Anton Barske van Stein zei namens de brandweer Zuid-Limburg na het weekend met een reactie te kunnen komen. Wel zei hij dat acties als deze zullen worden beantwoord met het korten van salarissen van degenen die eraan meedoen.
Geïntimideerd door dienstleiding
De actiebereidheid onder het personeel in de kazernes te Maastricht is zeer groot. Veel medewerkers voelen zich geïntimideerd door de dienstleiding, aldus de vakbond. De leden bereiden zich voor op een langdurig actietraject.
Beslag op bankrekening brandweer
Wegens het overtreden van de Arbeidstijdenwet laten de bonden ook beslag leggen op de bankrekening van de brandweer. Er is een deurwaarder ingeschakeld om dwangsommen te innen, aldus de bonden.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik hoop dat de arbeiders winnen... want de werkgevers gaan wel erg makkelijk om met de belangen van hun werknemers. En overuren kun je toch niet verplicht stellen?
Het was te verwachten, een kwestie van tijd. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is, dat de brandweer een onderdeel blijft van de gemeente.
Steeds meer geld van de Regio gaat naar risicobeheersing, maatschappelijke veiligheid etc. Echter, 95% van de brandtaken zijn standaardbrandweertaken die al sinds jaar en dag vervuld worden.
De Veiligheidsregio krijgt steeds taken opgelegd door het Rijk. Vaak ook het gevolg van media aandacht van ongevallen en mogelijk rampsenario's. Het ergste van het ergste wordt dat geprojecteerd en de gevolgen laten zich raden. Regels, wetgeving, handhaving en belastinggeld. De meeste regio's hebben behoorlijke tekorten en of hebben organisatieproblemen.
Ook hier hebben managers, adviseurs, procesbegeleiders en accountants hun intrede gedaan. Alles wat de overheid doet, begint eenvoudig en eindigt in een drama. Ik blijft erbij, houd de overheid klein. Als hier fouten worden gemaakt, gaat dit vroeg of laat mensenlevens kosten!