Advertentie

Onzeker of cultuurpaleis in Den Haag doorgaat

De eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad is op 27 maart. GroenLinks wil dan voorstellen om met de bouw te stoppen.

20 maart 2014

Het is onzeker geworden of er een cultuurpaleis verrijst in het centrum van Den Haag. De vier partijen in het Haagse college (PvdA, VVD, CDA en D66) besloten vorig jaar het omstreden project te laten bouwen, maar de partijen zijn woensdag hun meerderheid in de gemeenteraad kwijtgeraakt. De voltallige oppositie is tegen het zogeheten Spuiforum en zij zijn nu in de meerderheid.

Stoppen met bouw
De eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad is op 27 maart. GroenLinks wil dan voorstellen om met de bouw te stoppen. ,,Voor ons is het ondenkbaar dat dit college na de verkiezingen gewoon terugkeert en het Spuiforum-plan doorzet'', herhaalde lijsttrekker Inge Vianen woensdag op de website van de partij.

Meerderheid is tegen
De grootste tegenstander is de Haagse Stadspartij. Die steeg woensdag van 2 naar 5 zetels. ,,Dat het cultuurpaleis van tafel gaat, is nu wel duidelijk. Dat is de uitspraak van de kiezer. De meerderheid is tegen'', zei fractievoorzitter Joris Wijsmuller donderdagochtend vroeg.

Cultuurpaleis
Het Spuiforum moet in 2018 worden opgeleverd. Het cultuurpaleis aan het Spuiplein zou onderdak gaan bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Op de locatie van het forum staan nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die moeten worden gesloopt.

Trekpleister of verspilling?
Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het Spuiforum. Om het project is in de stad veel te doen. De voorstanders verwachten dat het een culturele trekpleister wordt, maar critici vinden het een verspilling van belastinggeld. Ze zijn ook bang dat het project tientallen miljoenen euro's duurder uitvalt.

Tijdelijke theater
Voor de bouw zijn al een paar contracten getekend. Zo wordt momenteel in Scheveningen een tijdelijk theater gebouwd, het Zuiderstrandtheater. Dat geld is de gemeente sowieso kwijt als de stekker uit de plannen wordt getrokken. Bovendien moeten de Philipszaal en het Danstheater waarschijnlijk worden gerenoveerd. Maar dat alles is nog altijd goedkoper dan nieuwbouw, aldus de oppositie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank / Gelauf
Volkomen gelijk...verspilling....als dit door gaat zijn wij weer het haasje..gaan opzeker de belastingen omhoog..weg met dat ding.tis toch alleen voor de rijken.om daar binnen te komen heeft de gewone mens geen geld voor.
Heleen
Cultuur is iets van mensen samen en niet alleen een kwestie van staal en beton. Die 181 miljoen, waar natuurlijk nog miljoenen zouden bijkomen, zijn beter besteed aan kleine cultuurcentra, verspreid door de hele stad. Er is een schreeuwend tekort aan ruimtes voor muzikanten, dansers en andere creatievelingen om samen te repeteren en te experimenteren.
Advertentie