Advertentie

Nieuw theatercomplex in Den Haag

Bij de formatie was het Spuiforum het belangrijkste twistpunt. Het compromis is volgens Den Haag dan ook ,,een belangrijke doorbraak''.

15 mei 2014

Den Haag krijgt een nieuw theatercomplex in het centrum, maar het omstreden cultuurpaleis gaat terug naar de tekentafel. De ,,nieuwe huisvesting'' wordt gebaseerd op ,,een nieuw ontwerp en volgens het huidige programma van eisen''. Het moet in 2019 klaar zijn, een jaar later dan gepland.

Spuiforum
Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt. Om het zogeheten Spuiforum was en is veel te doen in Den Haag. Het cultuurpaleis moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project.

Nieuw college
D66 wilde dat het cultuurpaleis er zou komen en kreeg vorig jaar de andere collegepartijen mee. De grootste tegenstander was de Haagse Stadspartij (HSP). Beide partijen wonnen 2 maanden geleden de gemeenteraadsverkiezingen. Ze onderhandelen met PvdA, VVD en CDA over een nieuwe college. Bij de formatie was het Spuiforum het belangrijkste twistpunt. Het compromis is volgens Den Haag dan ook ,,een belangrijke doorbraak''. Op de plek waar het Spuiforum moet komen, staan nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die moeten worden gesloopt. Het project moest eigenlijk in 2018 klaar zijn.

Bij elkaar
Job Kok, zakelijk directeur van het Residentie Orkest, is ,,bedroefd dat we nu afscheid moeten nemen van het schitterende ontwerp dat er lag, maar happy dat er toch naar andere opties wordt gekeken. We zijn ook opgelucht dat we niet opnieuw hoeven na te denken over de eisen voor het gebouw. Voor ons was het van levensbelang dat alle gebruikers bij elkaar zouden blijven.''

Kritisch
De oppositie is kritisch. De partijen vonden het Spuiforum verspilling van belastinggeld en vreesden dat het veel duurder zou uitvallen. De SP denkt dat er ,,weinig tot niets'' zal worden bespaard, omdat er wel een nieuw ontwerp komt, maar geen nieuw eisenpakket. ChristenUnie-SGP stelt: ,,Als de nieuwe aanpak de Haagse belastingbetaler geen besparing oplevert, belanden we van de regen in de drup.'' De PVV, de grootste oppositiepartij, noemt de uitkomst van de onderhandelingen ,,schandalig''.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Voor dergelijke uitkomsten is ooit het gezegde lood om oud ijzer uitgevonden.

Zeer benieuwd hoe de Haagse Stadspartij zich hier uit gaat redden.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
De Haagse tramtunnel kostte tweemaal zoveel dan begroot en geen bestuurder sneuvelde!

Dus als de aannemer binnen de 362 miljoen Euro blijft is er geen vuiltje aan de lucht. Misschien, als dat niet teveel gevraagd is, kan de aannemer verzocht worden om een gebouw neer te zetten dat wat langer meegaat dan de slechts 27 jaar die de huidige gebouwen is gegeven. Voor de rest zeg ik niets...........

Nou toch, wat hadden we met de helft van het bedrag dat het prestigeobject uiteindelijk gaat kosten, mooie dingen kunnen doen voor de cultuur in Den Haag zelf!
Sjoerd Visser
Maar wel op sociaal gebied enorm bezuinigen !!! De schaamteloosheid, onfatsoenlijkheid en de oneerlijkheid van de politici daar in Den Haag en in het Binnenhof kent absoluut geen grenzen meer! De armere mensen uitzuigen om de rijkere mensen te spekken en te plezieren !!! Bah: ik wens al die lieden dezelfde ellende en dezelfde bijstand die ze aan hun landgenoten geven. Mogen mijn wens supersnel in vervulling gaan !!!
Sjoerd Visser
En hoeveel heeft men op cultuur (in de rest van het land) bezuinigd...of moet er nog bezuinigd worden? De verdeelsleutel die men hanteert wat betreft het verdelen van al het geld klopt van geen enkele kant! Vandaar de toenemende ellende bij teveel mensen !!!!
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe men dergelijke besluiten verantwoord richting de burger. Enerzijds heeft zij enorme tegenvallers te verduren gekregen (werkeloosheid, bezuinigingen zorg etc. etc.) en dan moet zij vervolgens met lede ogen aanzien dat een prestigeproject voor de elite (want laten we wel wezen, het is toch zeker deze groep die voor deze zaken vooral waardering kan opbrengen en een kaartje zal kopen). Waarom niet de elite een dergelijk gebouw laten wegzetten (crowdfunding kan ook best onder degenen die geld hebben) en afhankelijk van hun bijdrage, een steen of een vleugel laten vernoemen (lekker op zijn Amerikaans). Waarom moet iedereen bijdragen aan het genoegen van enkelen die dat zelf al zo makkelijk kunnen.
Advertentie