Advertentie

Groningse bestuurders met eigen visie naar Den Haag

De delegatie komt met plannen om versterking en schadeafhandeling te verbeteren, maar ook met voorstellen over de toekomst van de regio.

ANP
25 februari 2023
Presentatie eindrapport enquetecommissie aardbevingen Groningen
Bewoners van het aardbevingsgebied kijken in de Petrus en Pauluskerk naar de presentatie van het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning.Jilmer Postma/ANP

Een delegatie van Groningse bestuurders reist maandag af naar Den Haag om daar zelf voorstellen te doen voor maatregelen die herstel en perspectief kunnen bieden aan de regio. Ze doen dit naar aanleiding van het rapport waarin de parlementaire enquêtecommissie keihard oordeelt over de omgang van de landelijke politiek met Groningen.

Ondergeschikt

Het belang van Groningers is jarenlang genegeerd en ondergeschikt gemaakt aan de opbrengsten van de gaswinning, oordeelde de commissie. Het is nu tijd voor investeringen in de regio, een ‘milder, makkelijker en menselijker’ schadebeleid en een duidelijkere versterkingsaanpak. Zowel de Nederlandse Aardolie Maatschappij (en diens aandeelhouders Shell en Exxonmobil) als de Staat moet geld steken in de regio, oordeelt de commissie.

Eigen visie

Het kabinet komt voorlopig nog niet met een inhoudelijke reactie op het rapport. Premier Mark Rutte kon vrijdag nog niet zeggen wanneer zijn kabinet zou reageren. Maar Groningse overheden en organisaties presenteren maandag alvast hun eigen visie. Zij komen niet alleen met plannen om versterking en schadeafhandeling te verbeteren, maar ook met voorstellen over de toekomst van de regio. Dat zal onder meer gaan over investeringen in het leef- en vestigingsklimaat.

Delegatie

Commissaris van de Koning René Paas, de Groningse burgemeester Koen Schuiling en de bekende VVD-bestuurder Johan Remkes, voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, vormen de delegatie die maandag een voorstel op tafel legt.

Zeggenschap

Het voorstel vanuit Groningen kan naar verwachting op enthousiasme rekenen uit Den Haag. Een van de belangrijkste aanbevelingen van de enquêtecommissie is immers dat Groningers zelf zeggenschap moeten hebben over de maatregelen die volgen uit het rapport. Er is te lang óver Groningers gepraat en te weinig mét, concludeerde de commissie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie