Advertentie

College Beverwijk na drie weken gevallen

Het nieuwe college van Beverwijk (Samen Lokaal Beverwijk, D66, CDA en PvdA) is na drie weken gevallen vanwege de 'Grijze Wolvenkwestie'.

06 juli 2022
Beverwijk
Shutterstock

Het nieuwe college van Beverwijk, bestaande uit Samen Lokaal Beverwijk, D66, CDA en PvdA, is na drie weken geklapt. Dat hebben de vier partijen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. De val van de coalitie heeft alles te maken met de kwestie rond de betrokkenheid van kandidaat-wethouder Halil Koçak (Samen Lokaal Beverwijk) bij de extreemrechtse groepering De Grijze Wolven.

Business controller

JS Consultancy
Business controller

Afdelingshoofd Ruimte / MT-lid

VDH Selectie namens Gemeente Hilvarenbeek
Afdelingshoofd Ruimte / MT-lid

Ontbinding

‘Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige basis van 14 zetels te krap is voor een stabiel bestuur voor de bestuursperiode 2022-2026. Daarom hebben wij besloten de huidige coalitie te ontbinden.’ Zo luidt de verklaring van de woordvoerders van de vier coalitiepartijen. De fracties willen in de raadsvergadering van woensdag 6 juli met de gemeenteraad een ‘procesbesluit’ nemen om zo snel mogelijk te komen tot een coalitie met een brede basis onder leiding van een externe formateur. De gemeenteraad van Beverwijk telt 27 zetels.

Grijze Wolven

Aanleiding voor de val van de coalitie, die drie weken geleden werd geïnstalleerd, is de mogelijke betrokkenheid van kandidaat-wethouder Halil Koçak (Samen Lokaal Beverwijk) bij De Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse beweging. Het Noordhollands Dagblad meldde eerder dat er foto's waren opgedoken waarop Koçak is te zien op een bijeenkomst van de Grijze Wolven en de ‘Wolvengroet’ brengt, een geuzenteken waarmee met pink en wijsvinger een wolvenkop wordt uitgebeeld.

Onderzoek

De Beverwijkse burgemeester Martijn Smit liet daarna een extra onderzoek instellen door Necker van Naem naar de betrokkenheid van de kandidaat-wethouder of zijn nabije netwerk bij De Grijze Wolven en de risico’s die dit meebrengt voor zijn wethouderschap. Op 24 juni j.l. sprak het bureau met Koçak, maar die liet op 27 juni weten het niet eens te zijn met het gespreksverslag. Een dag later liet hij weten niet langer mee te willen werken aan het onderzoek of een vervolggesprek te voeren.

Negatieve beeldvorming

Reden voor Necker van Naem om het onderzoek zonder rapportage en antwoorden af te ronden. Op dezelfde dag liet Koçak weten zich terug te trekken als kandidaat-wethouder, omdat de ‘negatieve beeldvorming’ zijn directe omgeving en de partij ‘enorm heeft geschaad in ons gezinsleven en functioneren’. Om nog meer persoonlijk leed te voorkomen besloot hij zich met pijn in zijn hart terug te trekken.

Risicoanalyse

Weer een dag later, vorige week woensdag, liet Koçak na een gesprek met burgemeester Smit weten toch mee te willen werken aan het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij De Grijze Wolven, al zou het onderzoek zich niet meer richten op zijn benoembaarheid als wethouder, maar is het een verdiepende risicoanalyse van zijn rol als raadslid.

Geen invloed

Samen Lokaal liet daarna weten het zomerreces te willen gebruiken voor het zoeken naar een nieuwe kandidaat-wethouder. Ook distantieerde het zich afgelopen zondag nog van ‘racistische, discriminerende of extremistische organisaties van welke politieke kleur dan ook’. De partij zegt daar geen enkele verbinding mee of sympathie voor te hebben en dat zulke organisaties ook nooit invloed hebben gehad op handelingen, meningsvormingen en besluiten van fractie en vereniging.

Afsplitsing

Maar vanaf afgelopen maandag volgden de gebeurtenissen elkaar snel op. De raadsleden Inge Rood en Ruth Huis in ’t Veld van Samen Lokaal splitsten zich af. Rood ‘kon er niet meer mee leven’. Dat betekende dat het zetelaantal van Samen Lokaal, winnaar van de verkiezingen met een sprong van 2 naar 8 zetels, slonk tot 6. Daarop volgde beraad en vervolgens de verklaring van de vier coalitiepartijen.

Eenmansfractie

Dinsdag besloot ook Koçak om de fractie te verlaten. Het lijkt erop dat de andere coalitiepartijen een ultimatum hadden gesteld aan Samen Lokaal, want Koçak schrijft: ‘Het is mij duidelijk geworden dat men niet op de uitslag van dit onderzoek wenst te wachten en dat beeldvorming de boventoon voert.’ Zijn jarenlange inzet als ‘raadslid, vrijwilliger en mens’ is daarmee ‘in de schaduw komen te vallen’. Ook ‘blijft de druk op Samen Lokaal voortduren’, ondanks zijn terugtrekking en medewerking aan de risicoanalyse, met ‘nadelige gevolgen’ voor de partij, het stadsbestuur en inwoners en ondernemers van Beverwijk. Het heeft daarom besloten om als eenmansfractie verder te gaan.

Woensdagavond is de raadsvergadering over de voortgang van de collegevorming in Beverwijk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie