Advertentie

Goudse regels voor bloggende raadsleden

Het presidium van de gemeenteraad van Gouda heeft regels opgesteld voor bloggende raadsleden. Zij mag er niet uit infomeel overleg geciteerd worden tenzij betrokkene hier toestemming voor gegeven heeft. Ook voor het plaatsen van foto’s, gemaakt tijdens informele bijeenkomsten is vooraf toestemming nodig.

09 maart 2009

Regelgate
‘Regelgate’, noemt GroenLinks raaddslid Michel Kleinmij de regels. ‘Ze zijn totaal overbodig want er zijn nooit problemen hierover,’ zegt Kleinmij. ‘Volgens mij komt het door een paar mensen die hadden geklaagd over een bloggende collega van de ChristenUnie, die nogal enthousiast zijn nieuwe bijdragen rondstuurde. Maar daar hoef je helemaal geen regels voor op te stellen. Nadat mensen daar iets over gezegd hadden is hij gestopt en stuurt hij het naar een algemeen e-mailadres voor de geïnteresseerden.’

 

Voorkomen
‘Er is echt niets aan de hand, het gaat ons erom nog eens te zeggen hoe je met elkaar omgaat,’ bezweert Pvda-fractievoorzitter Ria Caljouw. Volgens haar hebben de critici van de regels ‘volstrekt gelijk dat er geen problemen zijn’. De regels werden opgesteld omdat het presidium hoopt dat er dan ook geen problemen komen.

 

Lastig
De aanleiding voor de blog-regels was echter volgens Caljouw wel degelijk een ongemakkelijk gevoel dat sommige  raadsleden kregen toen de vier bloggende raadsleden steeds meer aandacht kregen. ‘Een paar raadsleden vinden het wat lastig dat ze hun woorden terugvinden op de blogs.’

 

Geheimhouding
Caljouw erkent dat er voor blogs eigenlijk geen aparte regels gelden of zouden moeten gelden dan de heersende gedragsregels zoals ze zijn vastgelegd in het reglement van orde. ‘Zaken die als vertrouwelijk zijn aangemerkt moeten dat natuurlijk blijven.’ Volgens Kleinmij is het onzin om dan voor bloggen een aparte regel op te stellen. ‘Raadsleden die informatie willen lekken kunnen dat beter anoniem via de pers of in een café want op een blog is het in ieder geval niet anoniem.’

 

Betutteling
Volgens Kleinmij vonden verschillende raadsleden, onder meer van de PvdA, de regels ‘betutteling’. ‘Er was zelfs een raadslid dat zei dat hij dan maar puur recalcitrant ook een blog ging beginnen.’ Zelf heeft hij geen bezwaar om de regels op te volgen, maar ze geven volgens Kleinmij het verkeerde signaal. ‘Hiermee geef je als Gouda aan dat je nieuwe trends als bloggen en Twitter niet begrijpt.’ Het presidium verwees ook naar een vermaning van premier Balkenende die minister Verhagen op zijn vingers heeft getikt wegens publicatie van een foto van een besloten ministerraadsvergadering.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anno Zijlstra / ondernemer /fabrikant
Ik vind dat raadsleden niet uit vetrouwelijke vergaderingen mogen spreken,bloggen of foto's nemen , ze hebben daar een eed voor afgelegd ook.
Vertrouwelijk is vertrouwelijk, punt uit.

René / bel.adv.
Ach arme Goudse inwoners. Uw raad maakt zich meer druk om bloggers dan om de veiligheid van zijn bewoners in o.a. de wijk Oosterwei.
Het presidium draait de klok 60 jaar terug. Maar ja, toen trad de politie ook nog hard op. Misschien verlangt men daar wel naar terug?
gesteld op prive / informatiebeheerder
Als groenlinks/pvda zwever met een ICT achtergrond.
Ben ik zeer verbaasd over de reactie van de heer Kleinmij
Als linkse kiezer en bekend met ICT maak ik met zorgen over de privacy.
Dat doe ik bv over camera’s op straat. Dat doe ik ook over een groeiend aantal mensen die met nieuwe media te pas en te onpas alleen naar hun eigen vrijheid kijkt om alles te publiceren wat zij nodig achten. Wat is er mis mee via gedragregels op te wijzen dat de privacy van anderen gerespecteerd moet worden. Te meer omdat via een enthousiasme voor nieuwe media daar kennelijk niet altijd even goed wordt nagedacht over wat je daar met de privacy van een ander doet.
Michel Klijmij / Raadslid
Allereerst toch even iets rechtzetten: mijn naam is toch echt Klijmij. ;)

Dan, @prive: natuurlijk is privacy belangrijk. GroenLinks staat daar ook voor. Maar alles wat op de weblogs komt is ook openbare informatie. Zoals Ria Caljouw ook zegt: er is niets tegen deze regels in gebeurd. Maar het gaat erom dat de ongeschreven regel toch al is dat je informeel toevertrouwde zaken niet doorvertelt. Of dat via een weblog of langs andere wegen gaat doet niet ter zake. Wat er wat mij betreft mis is, is dat men webloggers blijkbaar niet vertrouwt, ondanks dat die zich misschien wel meer bewust zijn van hun privacy.

@Kritiese kaar: cynisch, maar ook wij dachten "dat men zich er druk om maakt"...

@Anno Zijlstra: precies, en dat is zelfs juridisch al geregeld. Daar gaan deze regels ook niet over, die gaan over bijvoorbeeld de borrel, of raadsuitjes, de pauze. Daar wordt zelden iets gezegd wat überhaupt interessant genoeg is om over te bloggen. Foto's worden nauwelijks genomen.
Theo Krins / Raadslid Gouda
De weblog van Michel Klijmij en van mij (www.theokrins.blogspot.com) gaan over gebeurtenissen tijdens raadsvergaderingen of raadsuitjes. Regels zijn overbodig en doen ook geen recht aan vrijheid van meningsuiting. Als raadslid hebben we heus wel voldoende besef wat je wel of niet op een weblog plaatst en we hebben daarvoor echt geen regels nodig. Als je iets niet bevalt, dan zeg je dat toch gewoon.
Advertentie