Advertentie

Van Uhm moet Amsterdamse brandweer tot de orde roepen

Generaal b.d. Peter van Uhm gaat de Amsterdamse brandweer helpen de problemen rond de modernisering en de daarmee gepaard gaande bedreigingen en onrust in het korps aan te pakken.

08 augustus 2018
brandweer-amsterdam.JPG

Generaal b.d. Peter van Uhm gaat de Amsterdamse brandweer helpen de problemen rond de modernisering en de daarmee gepaard gaande bedreigingen en onrust in het korps aan te pakken.

De voormalige Commandant der Strijdkrachten wordt ingezet als onafhankelijk en strategisch adviseur, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad

Bedreigingen onacceptabel.

Halsema noemde eerder de bedreigingen aan het adres van brandweercommandant Leen Schaap onacceptabel. De Amsterdamse brandweerbaas heeft aangifte gedaan van doodsbedreigingen, die door het Openbaar Ministerie worden onderzocht. In haar brief constateert Halsema dat 'verandering van de gesloten, interne cultuur effectief wordt tegengehouden door een kleinere groep en het verzet in enkele gevallen ontaardt in onacceptabele intimidatie en bedreiging.'

Aanhoudend verzet

Hoewel in het streven naar modernisering reeds een aantal stappen is gezet, dreigt die voortgang te stagneren, is er aanhoudend verzet en is sprake van gespannen interne verhoudingen. Van Uhm heeft volgens Halsema grote ervaring opgebouwd 'met complexe, hiërarchische organisaties en de gesloten, naar binnen gekeerde cultuur die kan ontstaan bij risicovol, gevaarlijk werk'.

Maatregelen 

De oud-generaal heeft de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de staat van de modernisering van de brandweer en indien noodzakelijk maatregelen voor te stellen om de voortgang ervan te bespoedigen. Dat doet Van Uhm in de periode van 20 augustus tot eind november. In de tussentijd zal hij zijn bevindingen rapporteren aan de burgemeester en de brandweercommandant. Daarna schrijft hij een eindadvies.

Racisme 

De afgelopen jaren vond bij de brandweer Amsterdam-Amstelland een aantal incidenten plaats. In november 2017 werd een leidinggevende geschorst omdat hij racistische opmerkingen zou hebben gemaakt tegen een collega. Eerder dat jaar waren al twee andere medewerkers naar huis gestuurd wegend wegens racisme. Eerder schreef wijlen burgemeester Eberhard van der Laan een brief aan de gemeenteraad waarin hij zijn zorgen uitte over de gedragscultuur binnen de Amsterdamse brandweer.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie