Advertentie

M/v/x op kandidatenlijst verkiezingen

Politieke partijen moeten op hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en Open State Foundation. De informatie is noodzakelijk om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden, zo stellen zij.

30 januari 2019
three-gender-option-passports.jpg

Politieke partijen moeten bij het inzenden van hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en Open State Foundation. Zij stellen dat de informatie noodzakelijk is om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden. Partijen kunnen kiezen voor notering van m/v/x.

4 februari

Partijen die willen meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten of de waterschapsverkiezingen moeten op 4 februari de definitieve kandidatenlijsten inleveren. Het gaat Stem op een Vrouw en Open State Foundation ook om de kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer en het Europees Parlement. Op de kandidatenlijsten staan naam en woonplaats en optioneel de genderidentiteit van de kandidaat.

Goede bedoelingen

Vanuit goede bedoelingen laten partijen steeds vaker de genderaanduiding achterwege, zo stelt Iris Bos, mede-oprichter van Stem op een Vrouw. ‘Dit maakt het steeds lastiger inzicht te krijgen in het aantal vrouwelijke kandidaten en volksvertegenwoordigers. Die informatie is echter noodzakelijk om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden.’

Geen genderaanduiding

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar verzamelde Open State Foundation alle kandidatenlijsten. Van bijna 3.000 kandidaten was gender niet op de kandidatenlijst aangegeven. GroenLinks deed dat met 590 keer het vaakst, gevolgd door 421 keer door het CDA en D66 met 418, aldus Open State Foundation. Om te kiezen voor notering van m/v/x kunnen partijen vasthouden aan hun goede intenties, terwijl inzicht worden behouden in de genderverdeling, stellen Open State Foundation en Stem op een Vrouw.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joost
Artikel 1 van de grondweg zegt wat anders...geen discriminatie op grond van geslacht, afkomst etc.

moet je dan bepaalde groepen voor gaan trekken omdat ze denken te kort te komen?
Paul / projectleider
Mooie paradox tussen gelijk trekken en (on)gelijkheid zichtbaar maken
pieter / wegkijker
Het is wat met die genderneutraliteit.

Waren we als natie zo mooi op weg en nu kunnen we het aantal vrouwen niet onderscheiden.
Martin / Jur. medewerker
M/V/X....Over een jaar of twintig kijken mensen terug op deze periode en zullen ze hun ogen niet kunnen geloven. De genderwaanzin is dan allang voorbij, een reliek uit het verleden en de historici zullen boeken schrijven over hoe een samenleving in deze massapsychose en pseudowetenschappelijke nonsens verzeild kon raken. Precies zoals wij nu aankijken tegen de marxistisch-leninistische sekte die in de jaren zeventig door Nederland en de universiteiten waarde. Zoals wij nu aankijken tegen de beweging die pedofilie wilde promoten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het is in dit land ook altijd hetzelfde. Als het er op had gestaan had het er ongetwijfeld af gemoeten
Manu / beleidsadviseur
Als je een onbevangen keuze wilt promoten, moet het geslacht van de kandidaat juist helemaal niet uitmaken. Het gaat om waar de kandidaat voor staat, niet wat hij is.

De info over het geslacht kan best op de achtergrond worden verzameld (als daarmee een relevant doel wordt gediend), maar op de kandidatenlijst hoort die m.i. per definitie allang niet meer thuis.
Henk Donkers / medewerker
Moeten we niet ook bijhouden hoe de integratie van niet- Nederlandes verloopt? Ik stel voor om de lancodeaanduiding van de kandidaat mee te nemen.

En de laagopgeleiden? Hoe zit het met de participatie daarvan? Moeten we niet ook de genoten opleiding vermelden? En laten we vooral de gehandicapten niet vergeten. Heel belangrijk! Ik ben voor een aanduiding op de stembiljeten waarin ik kan zien welk lichaamsdeel van een kandidaat ontbreekt.

Als dit allemaal te veel ruimte kost op het stembiljet kunnen we misschien de naam van de kandidaat wel weglaten. Lijkt me niet zo belangrijk......
T / medewerker
met stomheid geslagen dat we ons in dit land zo druk kunnen maken om deze onzin...... eerst mag je geen man of vrouw meer zijn, nu moet het er perse weer bij?????
Advertentie