Advertentie

Gemeenten willen geen meerdaagse verkiezingen meer

De VNG, NVVB en NGB wil niet dat de herindelingsverkiezingen van 24 november 2021 over meerdere dagen wordt uitgesmeerd. In een evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar noemt het Kabinet dit juist als mogelijkheid om de toegankelijkheid van verkiezingen te vergroten.

23 juni 2021
stembureau.jpg

De VNG, NVVB en NGB wil niet dat de herindelingsverkiezingen van 24 november 2021 over meerdere dagen wordt uitgesmeerd. In een evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen van dit voorjaar wordt dit juist genoemd als mogelijkheid om de toegankelijkheid van verkiezingen te vergroten.

Briefstemmen

In een reactie op het wetsvoorstel Wijziging Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 onderschrijven de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in grote lijnen de keuzes die het kabinet maakt om verkiezingen zo corona-proof mogelijk te maken. Zo komt het briefstemmen voor 70-plussers te vervallen, al blijft er waarschijnlijk een optie om dit op aanvraag toch mogelijk te maken voor bepaalde personen. In het wetsvoorstel wordt ook gesteld dat het meerdaags stemmen bij de eerstvolgende verkiezingen in stand gehouden zou moeten worden. Daar zien de VNG, NVVB en NGB niets in. De organisaties adviseren minister Ollongren die optie te laten vallen.

Lagere opkomst

Het vervroegd stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen voorjaar was vooral bedoeld voor kiezers die extra kwetsbaar waren voor covid-19. Nu deze groep overwegend is gevaccineerd, of dat in ieder geval in november bij de herindelingsverkiezingen zal zijn, zien de belangenorganisaties geen reden meer om voor deze groep het vervroegd stemmen opnieuw mogelijk te maken. Ze vragen zich daarbij af of het überhaupt nog nodig is, omdat de opkomst bij herindelingsverkiezingen ook meestal lager is dan bij algemene verkiezingen.

Compensatie

Al met al, zo vinden ze, is alle extra tijd en moeite die gemeenten moeten investeren in het mogelijk maken van vervroegd stemmen bij deze verkiezingen niet te rechtvaardigen. Mocht de minister er toch voor kiezen de verkiezingen over meerdere dagen te houden, dan vinden VNG, NVVB en NGB dat gemeenten dat minimaal drie maanden van tevoren moeten weten. Daarnaast vinden ze dat gemeenten voldoende ondersteuning moeten krijgen en dat ze gecompenseerd moeten worden voor alle kosten die dit met zich meebrengt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De verkiezingen spreiden over meerdere dagen vraagt veel meer organisatorische inzet en hogere kosten. Het positieve effect (meer kiezers, dus stemmen) wordt overschat. Wat wel meer kiezers oplevert is de mogelijkheid creëren om digitaal te stemmen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie