Advertentie

Gemeenten bieden massaal opvang

Veel gemeenten komen met concrete opvanglocaties voor vluchtelingen. Anderen zoeken nog naar geschikte locaties en/of volgen het officiële traject via de gemeenteraad.

08 september 2015

Hilversum, Venlo, Groningen, Meppel, Oost Gelre en Kampen. Het zijn enkele van de tientallen gemeenten die actief zoeken naar onderdak voor vluchtelingen. Sommige gemeentebesturen hadden al maanden geleden besloten de deuren open te zetten. Andere colleges zetten de eigen bevoegdheid in en slaan de gemeenteraad voor het gemak over. En af en toe komt het initiatief juist van de raad, zoals in Roermond. Die stelt kritische vragen aan het college omdat die te weinig asielzoekers onderdak volgens de taakstelling. Hoe dan ook, de huisvesting van asielzoekers en opvang van vluchtelingen ontbreekt op vrijwel geen enkele agenda van de collegevergadering vandaag.

Omroepgebouw

Gemeenten krijgen momenteel veel medewerking van particulieren en bedrijven. Zo krijgt het COA een complete etage van het KRO-NCRV-gebouw aangeboden. Hier is plaats voor zo’n 100 vluchtelingen. Uiteindelijk wil Hilversum maar liefst 1600 mensen opvangen. Ook de gemeente Groningen wil veel ruimte maken voor de mensen op de vlucht . ‘Op korte termijn openen we een noodopvang voor 500 mensen,’ zegt een woordvoerder. ‘Maar voor de langere termijn zoeken we nog een of meer locaties waar we zo’n 1200 vluchtelingen voor een langere periode kunnen onderbrengen.’ De Groningse gemeenteraad nam een jaar geleden al unaniem een motie aan waarin het college werd opgedragen om ruimte voor vluchtelingen te zoeken.’


Gezinnen in Venlo

In Venlo worden snel spijkers met koppen geslagen. Sinds maandag neemt de gemeente versneld vluchtelingengezinnen op, in totaal 96 mensen. Deze actie volgt op een noodkreet van het COA. Burgemeester Antoin Scholten erkent door het dringende verzoek van bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA overvallen te zijn. ‘Maar we kunnen deze gezinnen niet in de kou laten staan,’ stelt Scholten. ‘Het verzoek illustreert nog maar eens de enorme urgentie van het huidige vluchtelingenprobleem. Een probleem waar Venlo vanuit morele gronden een bijdrage aan wil leveren.’


Bezorgdheid omwonenden

Maar de opening van extra opvang gaat ook vaak gepaard met bezorgde omwonenden. Een gemeentewoordvoerder van Apeldoorn erkent dit. ‘We nemen de ongerustheid van bewoners heel serieus, we begrijpen de zorgen. Niet voor niets kwamen er op de voorlichtingsavond over de noodopvang 500 mensen af.’  Apeldoorn opende onlangs een hal waar plaats werd gemaakt voor 400 vluchtelingen.


Geen noodopvang
In de gemeente Emmen is er verdeling over hulp. De grootste partij, Wakker Emmen, weigert noodopvang van vluchtelingen. Wethouder Otter van die partij zei eerder dat hij een noodopvang niet ziet zitten. Volgens hem zijn er 'nu nog geen problemen met asielzoekers en dat wil hij graag zo houden.'


"Gekkenwerk"

In Zeewolde verplaatste het Haagse asieldebat zich vorige week naar de raadszaal. Daar stonden - als inspreker -twee Kamerleden hun tegenovergestelde asielstandpunten te verkondingen. PVV-leiders Geert Wilders noemde de komst van een asielzoekerscentrum in Zeewolde "gekkenwerk". Kamerlid Tunahan Kuzu (ex-PvdA, nu Denk) sprak in om "tegenwicht te bieden" en sprak over Wilders als "een tumor die je moet bestrijden". Het tafereel zal zich in meer raadzalen herhalen de komende tijd.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Interessant is te weten hoe het nu verder gaat met de wachtlijsten voor autochtone woningzoekenden en of die nog voorrang krijgen of urgentie behouden.
Linden
De problemen voor deze mensen zijn groot en, daar waar we kunnen, moeten we er structureel iets aan doen. Hier naartoe halen is niet goed voor de vluchteling (wat moeten ze verder hier, wat hebben ze te bieden), noch voor ons en helaas ook niet voor het land dat ze verlaten. Alleen verliezers dus. Het enige wat het oplevert is een goed gevoel voor al die mensen die nu kunnen laten zien hoe hulpvaardig ze zijn. Dat gevoel geeft een kick, of het nu gaat over zielige hertjes of mensen maakt nauwelijks uit. De pers vervolgens probeert alle mensen met een andere mening een schuldgevoel aan te praten. Ik wordt in ieder geval niet blij van dit soort schijnoplossingen.
Lady
@Linden: Prachtig om de mensen in de regio op te vangen (dat gebeurt overigens al met miljoenen mensen), maar er is geen geld (daar moeten miljarden heen) en er is geen politieke wil en al helemaal niet de combinatie. Roepen dat het zo niet moet zoals het nu gaat, is dus een door de werkelijkheid achterhaalde reactie. We kunnen al die vluchtelingen niet zeggen dat ze maar moeten teruggaan en dat we er nog over vergaderen of we ze daar zullen ondersteunen. Kansloos.
Jaap Weide
@Lady: het is nu juist deze gemakzuchtige houding die door de werkelijkheid zal worden achterhaald. Het moet nog maar blijken dat het hier om vluchtelingen gaat, of niet toch om andere migranten. Roepen dat we iedereen maar moeten accepteren, leidt niet tot een houdbaar beleid. Met dank aan het Europese recht weet immers iedereen: of er nu wel of geen asiel wordt verleend, wie hier is, die blijft.
Lady
@Jaap Weide: De gemakzuchtige houding is aanwezig bij de politiek die het zover hebben laten komen. Praten over hoe het anders had gemoeten is leuk voor aan de borreltafel. Wordt wakker in de nieuwe werkelijkheid zou ik zeggen en probeer oplossingen aan te dragen die nog wel kans van slagen hebben, want je hebt gelijk, die mensen gaan niet zomaar weer weg.
Jaap Weide
@Lady: die werkelijkheid vraagt oplossingen voor de korte termijn, voor de mensen die hier al zijn. Om dichter bij een daadwerkelijke oplossing van het probleem te komen, moet er eens rationeel nagedacht worden over de lange termijn. Dan behoort opvang in de regio zeker niet tot de categorie borreltafel. De nieuwe werkelijkheid houdt immers ook in dat 'vluchtelingen' veiligheid bereiken door een buurland te bereiken, maar daarna toch in groten getale wensen door te reizen naar West-Europa.
Lady
@Jaap Weide: Ja, je begint het te zien. Overigens die oplossingen die jij voor de korte termijn ziet, zijn geen oplossingen, maar noodverbanden. De oplossingen voor al die 'vluchtelingen' die nu reeds in Europa zijn zullen ook lange termijn oplossingen moeten zijn. En voor er oplossingen in de regio komen, die natuurlijk aandacht moeten krijgen, zal er nog heel wat water door de grote rivieren van Europa stromen.
Janneke
Het verschil met opvang in de regio en opvang in Europa is dat de vluchtelingen in Europa goede zorg, onderwijs en een uitkering krijgen. In de tentenkampen in de regio krijgen ze nauwelijks voldoende te eten. Deze kampen zullen aan het eind van de oorlog ook snel weer leeg zijn.



Maar de kosten in Europa zijn vele malen hoger dan in de regio. En hoe gaat het over een jaar? Waar wonen de vluchtelingen dan? Wat gaat dit de komende jaren kosten?

Is hun bestaan hier op termijn niet even uitzichtloos als in de kampen behalve dan dat ze hier verzorgd worden er daar niet? Hebben wij werk en huizen voor deze mensen?



Dit betekent dat we toch veel meer moeten doen in de regio. En dan niet roepen dat Jordanie, Libanon en Turkije al zoveel mensen opvangen. Waarom kijken we niet naar de rijke arabische oliestaten. Wat doet Saoudi-Arabie? Hebben moslims onderling geen zorgplicht? In die landen zijn ze minder ontheemd door levensstijl en klimaat dan in Europa en kunnen ze sneller terug naar huis zodra het veilig is.

En als die landen geen veiligheid en verdraagzaamheid kunnen bieden laat ze dan de miljoenen geven die de UNHCR te kort komt om de vluchtelingen in landen die wel hun plicht uitvoeren te voeden.

Wie spreekt hen erop aan?
Lady
@Janneke: Ik kan je alleen maar gelijk geven in alles dat je opmerkt. Helaas zullen voor oplossingen in de regio, zeker bij voortduring van de oorlog, miljarden nodig zijn. Ondanks jouw terechte opmerking dat het goedkoper is om de mensen in de regio te helpen verwacht ik dat die miljarden er niet zo maar komen.
Jaap Weide
@Lady: het is spijtig dat er voor regionale opvang waarschijnlijk niet snel miljarden op tafel zullen komen. Bedenk echter wel, dat de duur en kosten van opvang ook kunnen worden gekort met een gestroomlijnde asielprocedure in de regio. Zo snel mogelijk moet worden vastgesteld of men voor oorlog vlucht, dan wel om andere redenen migreert. Daaraan zou ook bijdragen dat het EHRM de beslisruimte van de lidstatelijke wetgever en bestuursorganen niet voortdurend met plaatsvervangende politieke oordelen uitkleedt. Lange termijnoplossingen hoeven niet alleen op centen af te stuiten: het is evenzeer de vraag of het lidstatelijke vreemdelingenrecht en de Europese jurisprudentie niet aan instandhouding van het probleem bijdragen.
t. faber / gepensioneerd
Kamerlid Tunahan Kuzu kwalificeert Wilders als "een tumor die je moet bestrijden ". Hierover kun je van mening verschillen. Duidelijk is in ieder geval dat met deze hersenloze opmerking dit kamerlid zich sowieso kwalificeert voor een dergelijke aanpak jegens zijn persoon.
beleidsadviseur
"Af en toe komt het initiatief juist van de raad, zoals in Roermond. Die stelt kritische vragen aan het college omdat die te weinig asielzoekers onderdak volgens de taakstelling."





Nog los van de grammaticale fout is het inhoudelijk ook fout. De taakstelling gaat over statushouders! Lijkt me toch net wat anders dan een asielzoeker!
loek / v.m. jur.medew. gsd
Ondertussen blijven we gewoon meedoen met de VS om Syrië en Irak flink te bombarderen. De wet van oorzaak en gevolg gaf ons de islamitische winter. Nu niet zeggen dat we IS (is feitelijk een VS-trekpop) aanvallen want dat doen we niet (echt). De Koerden worden i.s.m. Turkije, want Navo-bondgenoten moet je helpen, onnodig geraakt. Turkije vangt inderdaad veel mensen op; daar hebben ze trouwens de ruimte voor want er zijn al miljoenen Turken in Europa. Het spel Van Coudenhove-Kalergi is op de wagen.http://www.tref.eu/nl/overzicht/46-de-%E2%82%ACU …
Joost
Wat hebben ze met al die vredesmissies een kolerezooi van gemaakt
Advertentie