Advertentie

Gemeenten haken af voor wietexperiment

Steeds meer gemeenten laten weten niet te willen deelnemen aan de proef met gereguleerde wietteelt. Na Amsterdam, Rotterdam en Utrecht haken ook Den Haag, Eindhoven en Apeldoorn af.

24 mei 2019

Steeds meer gemeenten haken af om deel te nemen aan de proef met gereguleerde wietteelt. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hadden al eerder laten weten onder de huidige voorwaarden niet mee te willen doen. Den Haag, Apeldoorn en Eindhoven hebben zich nu ook bij de afhakers aangesloten. Dat hebben de drie burgemeesters recent aan hun gemeenteraden laten weten.

Weinig draagvlak

De voorwaarden van het experiment zijn te rigide en kunnen daarmee op weinig draagvlak rekenen bij gemeenten en de Haagse coffeeshopbranche, schrijft het Haagse college in een brief aan de raad. De pilot moet leiden tot het tegengaan van ondermijning en aantonen dat het reguleren aan de achterdeur ook gunstige effecten heeft op de volksgezondheid. ‘De pilot in de huidige vorm draagt daar onvoldoende aan bij wat ons betreft’, verduidelijkt een woordvoerder van Apeldoorn.

Twijfels

Het Haagse college heeft grote twijfels of het experiment goed uitvoerbaar is. Met Apeldoorn betwijfelt het college of de beoogde inzichten wel met de huidige inrichting van de pilot worden verworven. ‘Dit weegt niet op tegen de enorme inspanning die de gemeente en de branche moeten leveren voor de uitvoering van het experiment’, aldus de Haagse burgemeester Pauline Krikke in de brief aan de raad.

Een belangrijk kritiekpunt van gemeenten is de verplichting om alle coffeeshophouders bij het experiment te betrekken. Coffeeshops mogen alleen cannabis kopen van tien aangewezen telers. ‘Het aanbod van de aangewezen telers zal naar verwachting onvoldoende gevarieerd zijn’, stelt Den Haag.

Criminaliteit

Ook Eindhoven ziet deelname aan het experiment niet (meer) zitten. Burgemeester Jorritsma stelt te verwachten dat 'de beoogde effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid in dit experiment te klein zullen zijn', aldus zijn brief aan de raad. Ook het geringe aantal gemeenten dat aan het experiment mag deelnemen, maakt het experiment weinig zinvol. Net zoals in Den Haag is er bij de Eindhovense coffeeshops weinig animo onder huidige voorwaarden aan het experiment deel te nemen. 

Gemeenten kunnen zich tot en met 10 juni aanmelden voor deelname aan het experiment. De Eerste Kamer moet er overigens nog mee instemmen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ondermijning! / oplettende lezer
Nu op Binnenlands Bestuur: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-org …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Marcel
Onder deze conditie heeft iedere coffeeshophouder een veto. Echt heel vreemd dat de onderwereld niet mee wil werken met deze pilot ...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie