Advertentie

Meer invloed op internationaal gemeentelijk beleid

In de nieuwe policy counsils krijgen de Nederlandse gemeenten een stevige stem.

30 oktober 2023
microfoon-lege-raadszaal.jpg

De wereldvereniging van lokale overheden, UCLG, heeft tijdens de jaarlijkse World Council nieuwe policy councils geïnstalleerd, met als doel lokale vertegenwoordigers een krachtigere stem te geven in het vormgeven van het UCLG-beleid. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal Nederlandse gemeenten vertegenwoordigen in maar liefst drie van deze policy councils.

Betere verbinding

De VNG, onder leiding van voorzitter Sharon Dijksma, neemt deel aan de Policy Council Renaturing, waar duurzaamheid hoog op de agenda staat. Daarnaast speelt Wobine Buijs, voorzitter van de internationale delegatie van VNG, een cruciale rol in het Policy Council Economies of Equality, dat zich richt op het integreren van brede welvaart in het beleid. Oud-VNG-voorzitter Jan van Zanen maakt deel uit van de Policy Council City Diplomacy, die streeft naar een betere verbinding tussen lokale overheden en internationale processen.

Wisseling van de wacht

De UCLG World Council, gehouden in Konya, Turkije van 25 tot 28 oktober, markeerde ook een belangrijke wisseling van de wacht. De burgemeester van Konya heeft het uitvoerend voorzitterschap van UCLG overgenomen van de burgemeester van Montevideo.

Nederlands voorzitterschap

Volgend jaar zal Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, het voorzitterschap op zich nemen. Van Zanen wordt bijgestaan door Wobine Buijs, burgemeester van Oss, Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG en directeur van VNG International, en projectmanager Finn Speulman. De Nederlandse gemeenten spelen zo een leidende rol in de wereldwijde ontwikkeling van lokaal beleid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie