Advertentie

Gemeenten in de rij om legale wietteelt

Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.

09 oktober 2017

Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.

Strategisch Inhoudelijk Manager, Vitale Steden & Dorpen en Levend Landschap, Erfgoed en Cultuur

Provincie Utrecht
Strategisch Inhoudelijk Manager, Vitale Steden & Dorpen en Levend Landschap, Erfgoed en Cultuur

Algemeen Directeur

INTOS via Geerts & Partners
Algemeen Directeur

Fel tegenstander
De laatste tijd komen vrijwel iedere dag plannen van het nieuwe kabinet naar buiten. Over een gekozen burgemeester bijvoorbeeld. Of het eind van het referendum. Afgelopen weekend kwam een opvallend plan naar buiten. VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen een proef houden met het legaal telen van wiet door gemeenten. Opvallend, omdat CDA en vooral CU fel tegenstander is van de legale wietteelt. Maar voorstanders VVD en D66 hebben in de onderhandelingen blijkbaar genoeg wisselgeld beloofd om de christelijke partijen mee te krijgen in het plan.


Depla 

Goed nieuwe voor gemeenten, vooral voor de gemeenten uit Noord-Brabant en Limburg pleiten al jaren pleiten voor een proef met wietteelt. Zij hebben de meeste overlast te verduren van georganiseerde criminele drugsbendes. Voor de zuidelijke gemeenten komt een fonds om die criminaliteit te bestrijden. Burgemeester Paul Depla van Breda is enthousiast. ‘Dit is heel goed nieuws’, laat hij in diverse media weten. Hij wil zijn gemeente – uiteraard – aanmelden als proefgemeente.

Limburg

Burgemeester Penn-Te Strake van Maastricht noemt het plan ‘echt een moment om te juichen’, meldt De Limburger. Ook in Venlo gaan stemmen op voor de proef. Vorig jaar sprak de hele gemeenteraad, met uitzondering van het CDA, zich uit vóór legale wietteelt. In een bericht op Omroep Venlo zeggen de Christendemocraten bij monde van Desirée Thissen weten nog altijd tegen regulering van wietteelt te zijn. Maar daarin staat het CDA alleen. Fractievoorzitter Ton Heerschop van de SP: 'Op deze manier kan de achterdeur van de coffeeshop legaal worden.' Meerdere Limburgse gemeenten willen zich aanmelden als proefgemeente.

Gezondheid

In het noorden van het land, het Groningse Oldambt, voelt ook wel wat voor een proef. 'Het is een mooie stap in de goede richting’, aldus burgemeester Pieter Smit op RTV Noord. Hij gaat eerste de plannen even goed bestuderen, maar wil dan zijn gemeente zeker aanmelden. Belangrijkste reden is de veiligheid voor de gezondheid. 'Je hebt geen idee wat voor middelen over cannabisplanten heen worden gespoten in de illegale teelt’, tekent RTV Noord op uit zijn mond. Daarnaast hoopt hij dat het drugsgerelateerde geweld afneemt.


90% 

Het is slechts een greep uit de vele reacties van gemeenten op de uitgelekte plannen. Hoeveel gemeenten zich zullen aanmelden voor de zes plekken die het kabinet wil creëren, is nog afwachten. Maar dat het plan op brede steun uit gemeenteland kan rekenen, is duidelijk. Vorig jaar tijdens het VNG Congres stemde bijna 90 procent van de gemeenten voor experimenten met legale wietteelt.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Donkers / medewerker
Maar William, wonen naast een illegale weedkwekerij is toch veel onplezieriger. Je ziet je buren nooit, alleen wat vluchtige onbekende "bezoekers", je loopt veel risico op brandgevaar, politie-invallen en plunderende en misschien wel schietende collega-illegale kwekers. Volgens mij is dat veel vervelender en dat wil toch niemand.

H. Wiersma / gepens.
Als je de criminaliteit in huis wil halen moet je hier vooral aan meedoen!
Martin
De onwetendheid en bekrompenheid van deze sommige comments is exemplarisch voor onze ambivalente culturele houding t.o.v. cannabis.Empirisch onderzoek uit zowel de medische en cognitiewetenschappen is bijzonder eenduidig, eveneens als de literatuur uit de sociologie, criminologie en economie: legalisering zou op alle fronten winst zijn, letterlijk en figuur.De gevolgen van cannabis zijn, bij normaal recreatief gebruik bij een volwassene, bijzonder onschuldig. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld alcohol. Doet u de 'common sense' rekensom: hersenen en longen versus hersenen, slokdarm, maag, darmen, lever, nieren, hart, bloedvaten.Daarnaast: geluidsoverlast (bij coffeeshops) en geuroverlast (die 100% te vermijden is d.m.v. koolstoffilters) versus vechtpartijen, verkeersongelukken, seksuele intimidatie, aanranding, verkrachting, huiselijk geweld,vandalisme door alcohol.Dan nog niet te spreken over de positieve impact die het project kan hebben voor onze staatskas en volksgezondheid door gereguleerde teelt.Sterke monitoring en handhaving is uiteraard een must, zeker in de beginfase. Wat mij betreft gaan coffeeshops die bij gecertificeerde kwekers inslaan, eveneens voor alle medewerkers een korte cursus volgens met oog op verslavingszorg en algemene omgang met mensen met psychologische problematiek.Mensen die in een slechte situatie verkeren en/of bepaalde problemen kennen zullen altijd vatbaar zijn voor drank of drugs. Dit staat volledig los van elke vorm van legalisering of het dogen van welke psychoactieve stof dan ook. Preventie en zorg zijn hiervoor de oplossing, niet een regressief softdrugsbeleid.
Norman Waalre
Marihuanagebruik is voor velen veiliger dan reguliere psychofarmaca. Hoewel marihuana beslist niet mag worden gebruikt, door mensen die gevoelig zijn voor psychoses. De verkoop moet worden geregistreerd met ID-bewijs, en beperkt per gebruiker. De Nederlandse overheid moet zélf wiet verbouwen, op één grote centraal gelegen plantage. Dat terrein moet beveiligd worden met diepe sloten, dubbele hekken, waakhonden, wachttorens en militaire pantserwagens. Ik stem links.
veestapel
Wiet erin, veeteelt eruit, voor een relaxed en diervriendelijk Nederland.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Reeds in 2002 oordeelde Pim Fortuyn dat legalisatie en gemeentekweek van drugs de enige echte oplossing is om de criminaliteit in die sector effectief te bestrijden. Je zit dan natuurlijk nog wel dat je heel veel grensoverschrijdend drugstoerisme gaat krijgen, maar dat moet dan maar. Met name in Noord Brabant komt er dan ook veel politie beschikbaar om de andere criminaliteit te gaan bestrijden. Voor de goede: ik ben geen drugsgebruiker en neem af en toe een glaasje rode droge wijn om de grootste dorst te lessen. Het voortschrijdend inzicht bij politici is dan ook buitengewoon traag.
Post
De inwoners van die gemeenten zijn te beklagen, want dit soort kwekerijen zal een uitdaging zijn voor de harde criminaliteit, die zich door niets laten tegenhouden. Ik voorspel wild west taferelen. En als ze het met Wiet niet redden, dan zijn er nog talloze andere drugs die wel voor de onveiligheid zal gaan zorgen en dat nog los van de afvalstoffen die worden gedumpt in het milieu. Het is een fabel dat de criminaliteit zal verminderen, want die gaat gewoon door. De Belgen hebben al hun ongenoegen uitgesproken en zijn niet van zins om aan deze onverantwoorde avonturen mee te werken.
Henk Donkers / medewerker
Ik vind het een uitstekende oplossing. Er wordt alleen geproduceerd voor de binnenlandse koffieshops. daar kunnen de Belgen niets tegen hebben. Een deel van de criminele afzetmarkt vervalt daarmee uit de criminaliteit want koffieschops mogen alleen nog maar legaal inkomen. Natuurlijk voorkomt het niet de weedteelt die over de grens gaat. Dat is alleen te bestrijden met opsporing en vervolging, Dat is nu zo en dat blijft zo.

Koffieshops zijn nu toegestaan en het is idioot om ze wel toe te staan maar niet om in te kopen. Dat is schizofreen Koffieshops zijn in elk geval in staat om op een normale manier zaken te doen buiten de illegaliteit. In feite scheelt het niet zo veel met de productie van alcoholhoudende dranken. Stel je voor dat het café wel bier mag tappen op het terras maar dat ze het alleen illegaal kunnen inkopen.

Dat zou toch gek zijn.
Leo
Hoezo probleem opgelost? Wie heeft oog voor de buren van deze wiettelers, die 24/7 in de agressieve wietlucht zitten? Aantasting van het woongenot schijnt bij de voorstanders van legale wietteelt niet belangrijk te zijn.
Advertentie