Advertentie

Basisregistratie niet gecontroleerd door gemeenten

Gemeenten hebben de wettelijke taak om te controleren of de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) kloppen. Bij De Monitor hadden zich echter verschillende mensen gemeld die problemen ondervonden omdat onbekenden abusievelijk of illegaal op hun adres stonden ingeschreven.

11 maart 2016

Het is mogelijk om je zonder controle op een adres in te schrijven bij de gemeente. Dat heeft KRO-NCRV-tv-programma De Monitor ontdekt. Journalist Teun van de Keuken schreef zich zonder problemen in op het woonadres van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in Amsterdam.

Verkeerd ingeschreven
Gemeenten hebben de wettelijke taak om te controleren of de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) kloppen. Bij De Monitor hadden zich echter verschillende mensen gemeld die problemen ondervonden omdat onbekenden abusievelijk of illegaal op hun adres stonden ingeschreven. Vanuit de BRP worden gegevens doorgegeven aan andere overheidsdiensten, waardoor foute gegevens grote gevolgen kunnen hebben.

Klein percentage fraude
Minister Plasterk liet in een schriftelijke reactie weten dat 97 procent van de gegevens in de BRP klopt. De overige 3 procent bestaat hoofdzakelijk uit mensen die aan het verhuizen zijn. En maar een miniem deel daarvan zou fraude willen plegen.

Ongepast

Tegen het ANP zei de bewindsman vrijdag de actie van De Monitor 'ongepast' te vinden. Inhoudelijk wilde hij niet op de zaak ingaan, 'omdat ik het een aanfluiting vind'. Aangifte gaat Plasterk evenwel niet doen. Volgens een woordvoerster van het ministerie kan Van der Keuken waarschijnlijk wel rekenen op een bestuurlijke boete van de gemeente Amsterdam van 350 euro. Volgens haar is het strafbaar om je met frauduleuze bedoelingen in te schrijven op het adres van een ander.

Controlebrief

In het geval van Van der Keuken kwam de inschrijving snel aan het licht, doordat de gemeente ter controle een brief had gestuurd aan de bewoners van het adres. 'Hij heeft er welgeteld één dag ingeschreven gestaan' aldus de woordvoerster van Binnenlandse Zaken. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michael
De totale incompetentie van minister Plasterk rond de BRO kan niet beter worden geïllustreerd dan met dit voorval.

http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2016/03/p …
Gepke de Leef / dakloos 2008- heden
Al woon je bij gemeente Haarlemmermeer zichtbaar op de stoep toch schrijven ze je uit de basisadministratie als zijnde vermist/verblijvende in het buitenland. En daar kom je pas achter als je nieuwe ID aanvraagt en je dan te horen krijgt dat je BSN niet meer op je ID vermeld zal worden. Dag verzekeringen enz spookburger zonder rechten.
Janet / beleidsadviseur
Ongelooflijk dat dit kan en dat er zo laconiek op gereageerd wordt. Mensen kunnen in de problemen komen door onzorgvuldigheid met persoonsgegevens en daar hoort dit ook bij. Moet ik nu navragen bij mijn gemeente wie allemaal ingeschreven zijn op mijn adres?
secretaris / secretaris
Citaat: "Tegen het ANP zei de bewindsman vrijdag de actie van De Monitor 'ongepast' te vinden. Inhoudelijk wilde hij niet op de zaak ingaan, 'omdat ik het een aanfluiting vind'.

Ongepast is dat iemand zich zomaar ergens kan inschrijven.

Citaat 2: " Volgens een woordvoerster van het ministerie kan Van der Keuken waarschijnlijk wel rekenen op een bestuurlijke boete van de gemeente Amsterdam van 350 euro. Volgens haar is het strafbaar om je met frauduleuze bedoelingen in te schrijven op het adres van een ander."

Waaruit blijken die frauduleuze bedoelingen? Het ministerie meent een krakkemikkig functionerend systeem wel met wat boetes overeind te kunnen houden. Hoe gaan ze die boetes van spookbewoners innen?
Joop
Dit lukt vast in een aantal gemeenten, maar zeker niet in alle.
Advertentie