De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt van premier Rutte aandacht voor een reeks financiële zorgen. De koepelorganisatie hoopt dat het kabinet daar rekening mee houdt in de begrotingsbesprekingen.
VNG legt financiële zorgen bij Rutte op tafel
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vraagt bij premier Rutte aandacht voor een reeks financiële zorgen. De koepelorganisatie hoopt…
Verbeterde economische groeicijfers
Die begrotingsbesprekingen van het rijk vinden volgens de VNG dit jaar plaats ‘in het perspectief van verbeterde economische groeicijfers.’ De VNG hoopt om die reden dat het rijk bereid is ruimte te vinden om de financiële druk waaronder gemeenten gebukt gaan, te verlichten. Die financiële druk wordt volgens de koepelorganisatie voor een groot deel veroorzaakt door de ongekend grote taakuitbreidingen waarvoor de gemeenten staan, de drie decentralisaties op het gebied van jeugd, werk en zorg.
Hoger btw-tarief sportaccommodaties
De gemeenten vrezen dat die financiële zorgen door ander kabinetsbeleid nog eens worden vergroot. Ze wijzen Rutte onder andere op de invoering van een hoger btw-tarief voor sportaccommodaties (200 miljoen euro), de uitwerking van de zogeheten stortbelasting (100 miljoen euro) en de opschalingskorting die in de meerjarenraming van het kabinet staat (1 miljard euro). Ook de btw voor samenwerkende gemeenten is een controversieel punt. Als gemeenten samenwerken kunnen zij btw die betrekking heeft op vrijgestelde prestaties niet in de btw-aangifte terugvragen en kunnen zij dat ook niet claimen bij het btw-compensatiefonds. Die btw is dus een extra kostenpost voor gemeenten die zij niet zouden hebben als zij de taak individueel zouden blijven uitvoeren. ‘Macro gezien is het niet het grootste knelpunt. Maar in individuele gevallen benadeelt het samenwerkende gemeenten fors’, aldus het VNG-bestuur. Het zou gaan om enkele tonnen aan extra btw-last per samenwerking.
Nieuwe financiële maatregelen
Het bestuur benadrukt in de brief aan Rutte dat met minister Dijsselbloem van Financiën in het begin van de kabinetsperiode de afspraak is gemaakt dat nieuwe financiële maatregelen voor gemeenten zoveel mogelijk achterwege zouden blijven. ‘Ik vraag u tegen die achtergrond bij de begrotingsbesprekingen de komende weken hier nadrukkelijk rekening mee te houden’, schrijft VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kijk aan, de VNG zet de financiële situatie van veel gemeenten, 'toevallig' op dit moment in de publieke belangstelling. De bakens voor de CAO-onderhandeling zijn weer gezet. Erg doorzichtig VNG, maar vooral erg kenmerkend.
Erg toevallig inderdaad (not). Het Rijk presenteert de plannen voor 2015 in september 2014 dus dit is het moment om hier aandacht aan te geven (3D, sport, samenwerkingsvormen). Of zou meneer liever willen dat de VNG op de rug gaat liggen voor alles wat het Rijk bedenkt?
Heb ik hier toevallig met een mede ambtenaar te maken die een beetje verzuurd is en iets teveel doorschiet in complot-theorieën?
@Roy,
Misschien heb je wel gelijk.
Hoe zou dat toch komen, dat je als ambtenaar verzuurd raakt???
Dan beweeg je teveel!
Als Overheden eens op een betrouwbare wijze en volgens de algemene beginselen van behoorlijk bestuur met elkaar en met burgers omgaan wordt heel veel onnodige discussie overbodig.