Advertentie

Gelderlanders vragen aandacht coalitie

De bijeenkomst was bedoeld als ‘een uitgestoken hand’ richting de toekomstige oppositie en de inwoners van Gelderland.

ANP
27 mei 2023
Huis der Provincie. Bron: provincie Gelderland
Huis der Provincie. Bron: provincie Gelderland

Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

Formateur Ank Bijleveld leidde de bijeenkomst met de onderhandelaars van BBB, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie zaterdag. ’s Ochtends mochten ook Statenleden van de fracties die níét mee onderhandelen – de mogelijke oppositie dus – met de coalitiepartijen in gesprek. De bijeenkomst was volgens Bijleveld bedoeld als ‘een uitgestoken hand’ richting de toekomstige oppositie en de inwoners van Gelderland. ‘We zoeken niet naar discussie maar naar verbinding.’

Diverse speerpunten

Tijdens de rest van de bijeenkomst deden zo'n zeventig sprekers een oproep aan de beoogde coalitie. Er werd gepleit voor onder meer het behoud van voldoende drinkwater in de regio, meer geld voor kunst en cultuur, het oplossen van het tekort aan kapiteins voor veerpontjes en het beperken van de bouw van distributiecentra rond dorpen. Ook vroegen meerdere sprekers af te zien van de aanleg van windmolens in hun regio. Anderen pleitten juist vóór de inzet van groene energie.

Twee jonge fruittelers hadden kistjes appels mee de vergaderzaal in genomen en vroegen de toekomst van de fruitproductie in het Gelderse rivierengebied veilig te stellen. COC Midden-Gelderland drukte de partijen op het hart iets doen aan het geweld tegen lhbti’ers in de provincie. De Toiletalliantie zette haar standpunt kracht bij door urenlang een bordje met de tekst ‘pleeback’ in de lucht te houden. Een individuele bewoner waarschuwde de toekomstige bestuurders tegen het einde van de bijeenkomst ook vooral op de schatkist te blijven letten.

Goede sfeer

De gesprekken tussen de onderhandelende partijen verlopen volgens Bijleveld momenteel ‘in een goede sfeer’. De oud-minister verwacht dan ook dat de partijen eind juni tot een akkoord zullen komen, zo zei ze na afloop van de bijeenkomst. De bedoeling van de coalitie is volgens haar een akkoord ‘op hoofdlijnen’, wat wil zeggen dat andere partijen in de Staten kunnen meedenken over de concrete uitwerking van de plannen voor de provincie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie