Advertentie

Geen spoeddebat over opgepakt Statenlid, wel onderzoek

De GroenLinkser deed vorige week maandagavond mee aan een pro-Palestijnse demonstratie bij de Roeterseilandcampus van de UvA.

ANP
15 mei 2024
Huis der provincie Gelderland

De Provinciale Staten van Gelderland willen woensdag geen spoeddebat over het gedrag van het Statenlid Paul Smits van GroenLinks tijdens een pro-Palestijnse demonstratie vorige week. De PVV had een spoeddebat aangevraagd, maar behalve de twee Statenleden van die partij stemde verder niemand voor dat plan. Commissaris van de Koning Henri Lenferink wil een onderzoek naar ‘vermeende integriteitsschendingen’ door Smits.

Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Gemeente Emmen
Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

JS Consultancy
Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

De GroenLinkser deed vorige week maandagavond mee aan een pro-Palestijnse demonstratie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. Daar werd hij met 168 anderen opgepakt. Volgens de PVV blijkt uit de gedragscode integriteit van de provincie Gelderland dat Smits ter verantwoording geroepen kan worden voor wat er gebeurd is bij de demonstratie. Fractievoorzitter van de PVV Ton Diepeveen wilde ‘gelet op de ernst van de gedragingen en het belang van de burger voor een integer bestuur’ een spoeddebat. Doel was om te besluiten namens de Staten een melding van vermeende integriteitsschendingen te doen.

Spoed

Lenferink had maandag per brief al gereageerd op het verzoek van de PVV. Volgens de commissaris zou het de juiste volgorde zijn om eerst een onderzoek in te stellen en daarna pas een publiek debat te voeren. Lenferink stelde voor om de debataanvraag op te vatten als een melding, waarna ‘met spoed’ een intern onderzoek zou kunnen worden ingesteld. Doel is dat onderzoek binnen zes weken af te hebben, zodat er nog voor het zomerreces over gedebatteerd kan worden.

De PVV wilde woensdag alsnog een debat, maar stond daarin alleen, zo bleek ‘s ochtends tijdens een vergadering in het provinciehuis in Arnhem. Meerdere partijen spraken steun uit voor het voorstel van de commissaris. Lenferink zei ‘aan de slag’ te gaan met de melding.

Bestuurlijke rollen

Smits kondigde dinsdag aan het vicefractievoorzitterschap van GroenLinks Gelderland neer te leggen, na een gesprek met de fractie over wat er gebeurd is bij het protest in Amsterdam. ‘Op het moment dat de ene rol mijn functioneren in de andere rol bemoeilijkt, is het goed om een pas op de plaats te maken’, verklaarde hij, verwijzend naar zijn ‘maatschappelijke inzet’ en zijn ‘politieke werk’. Daarom stopt hij met zijn ‘bestuurlijke rollen’ in de fractie, zoals het vicevoorzitterschap. Verdere uitleg bij dit besluit wilde hij niet geven. Smits stond bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op plek 39 op de kandidatenlijst voor GroenLinks-PvdA.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie