Advertentie

‘Nederland rolt rode loper uit voor drugscriminelen’

Burgemeester Paul Depla van Heerlen neemt geen genoegen met het ‘absurde’ gedoogbeleid van het kabinet, maar wil regulering van de hennepteelt en controle over verkoop, consumptie en inkoop van softdrugs.

12 september 2014

Burgemeester Paul Depla van Heerlen neemt geen genoegen met het ‘absurde’ gedoogbeleid van het kabinet, maar wil regulering van de hennepteelt en controle over verkoop, consumptie en inkoop van softdrugs. Opsteltens houding is een rechtsstaat onwaardig.’

Aanpak georganiseerde criminaliteit
Depla zegt dat in een interview met Binnenlands Bestuur, in reactie op het njet van de minister vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Als mede-initiatiefnemer van het burgemeestersmanifest voor regulering van cannabis kende Depla Opsteltens onverbiddelijkheid, maar hij is toch ontgoocheld. ‘Ik heb het op dit dossier wel gehad met deze minister. Wat we ook doen, hij mijdt de dialoog. Hij heeft van regulering een ideologie gemaakt die moet worden bestreden. Dat is leuk op de Haagse postzegel, maar de problemen in Heerlen worden er niet minder op. Iedere aanpak van de georganiseerde criminaliteit als gevolg van het gedoogbeleid is voor ons bespreekbaar, maar de hoeder van de rechtsstaat komt alleen met pijnbestrijding zonder de oorzaken aan te willen pakken. Zijn houding is een rechtsstaat onwaardig, omdat hij een systeem blijft verdedigen dat een illegale markt veronderstelt.’

130 plantages opgerold
‘Vorig jaar hebben we in Heerlen 130 plantages opgerold, maar het is dweilen met de kraan open. Drugscriminelen hebben de plantages verspreid en verkleind. Ze zitten nu overal in de wijken. Mensen, en echt niet alleen in de zwakkere milieus, worden in een vorm van criminaliteit gezogen die wij de pas niet willen, maar wel kunnen, afsnijden’, zegt Depla.

Ferme aanpak
Begin dit jaar tekenden tientallen burgemeesters in Utrecht daarom het manifest Joint Regulation over de regulering van de hennepteelt. VVD-coryfee en denker Frits Bolkestein mocht het pleidooi voor regulering bij die gelegenheid volkomen logisch en broodnodig te vinden, amice Opstelten ziet meer in een ferme aanpak van de drugscriminaliteit. ‘Opstelten bestrijdt ook in zijn Kamerbrief het symptoom, namelijk de criminaliteit die samenhangt met de hennephandel, maar de oorzaak van de ellende blijft in zijn systeem 100 procent overeind. De oorzaak is het gedoogbeleid, dat consumptie en verkoop toestaat maar inkoop verbiedt. Zo’n systeem kan alleen maar functioneren op basis van een illegale markt die door criminelen wordt gedomineerd. Tja, zegt Opstelten, dat is nu eenmaal ons gedoogbeleid, leef er maar mee. Kijk eens in de wijken minister, de gevolgen van het falende gedoogbeleid hebben zich als een kanker ingevreten in onze samenleving. Daar wil ik niet mee leven.’

Vergunning voor verlenen hennepteelt
Van de Haagse politiek moet Depla het (vooralsnog) niet hebben, maar dat wil niet zeggen dat hij zich uit het veld laat slaan. Heerlen wil nog steeds een lokaal bedrijf een vergunning verlenen voor het telen van hennep. Een coffeeshop mag alleen spullen verkopen die zijn gekocht bij een door de gemeente gecertificeerd bedrijf. ‘We bieden coffeeshops de kans om te ontsnappen aan de criminaliteit, waartoe ze nu zijn veroordeeld’, zegt Depla. ‘We lossen het probleem van de georganiseerde criminaliteit er niet mee op. Het zal nooit ideaal zijn, maar wel veel beter dan nu. In de huidige situatie wordt de rode loper uitgerold voor criminelen.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 17 van deze week

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Opstelten is een Mastodont. Het land zit vol met dealers (slijterijen, supermarkten, café's) die het mogelijk maken dat je je naar hartelust scheel drinkt. Waarom zou je je dan niet naar hartelust suf mogen blowen.

Rex Rotary / Coördinator
Inderdaad vrijgeven die bende; zijn we meteen van een zooitje criminelen af die hier niets meer kunnen verdienen. Ik rook zelf niet, maar koop wel af en toe een lekker biertje. Als iemand zich suf wil roken komt ie nu ook wel aan zijn spullen, kost alleen een beetje meer.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja, ministerer Dikkerdje Dap kijkt alleen nog naar het verleden toen Bromsnor bij hem langs kwam op de koffie. Hij is aardig het zicht kwijt op de huidige realiteit. Bovendien lijkt hij weinig grip meer te hebben op zijn eigen ministerie. Hij toont zich wel met zijn onbegrijpelijke taalgebruik een vertegenwoordiger van de Volkspartij voor Demagogie.

Softdrugs Ontmoediger / Ontmoediger
Het huidige gedoogbeleid heeft tot gevolg dat de softdrugsbendes via de achterdeur van de coffeeshops "gesubsidieerd" worden. Het gedoogbeleid kan (o.a.) op dat punt dan ook als soft betiteld worden.



Dat minister Opstelten er op zijn leeftijd voor kiest om met de kraan open nog harder te gaan dweilen, is heel stoer maar niet effectief en niet efficiënt. Menigeen snapt dat dweilen pas effectief is nadat je de kraan hebt dichtgedraaid. Wie durft dat aan Opstelten te vertellen?



Waarom wordt de georganiseerde criminaliteit in Zuid Nederland onbeheersbaar? Antwoord door de "subsidiëring" van de softdrugsbendes.



http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2014/09/ …



Wellicht kan minister Opstelten hier lering uit trekken:



http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/09/ …



De CDA Gideonsbende heeft een vraag aan minister Opstelten: de criminele winst die de softdrugsbendes maken waar wordt die winst in geinvesteerd? Naar verluidt wordt een deel van de criminele winst geinvesteerd in andere criminele activiteiten. Alleen al het feit dat de criminele winst van de softdrugsbends deels geinvesteerd wordt in andere criminele activiteiten (vb synthetische drugs) is al reden om de geldkraan naar de softdrugsbendes dicht te draaien.



Groet de initiatiefnemers van de CDA Gideonsbende.
Advertentie