Advertentie

Gedeputeerde treedt af om falend toezicht Tata

De provincie meldde vorige week nog dat ook de uitstoot van stof door een van de fabrieken van Tata al jaren veel te hoog is. Tata meldde de overtreding zelf. De provincie en de Omgevingsdienst hadden de overschrijding niet opgemerkt.

10 december 2019
Tata-Steel.JPG

De Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin treedt af vanwege falend toezicht op staalbedrijf Tata Steel. Tekin was als provinciebestuurder verantwoordelijk voor zowel gezondheid als milieu. In die rol had hij veel te maken met de staalgigant in IJmuiden. Die was het afgelopen jaar herhaaldelijk in het nieuws vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen, onder meer in de vorm van zogeheten grafietregens.

Uitstoot van stof
De provincie meldde vorige week nog dat ook de uitstoot van stof door een van de fabrieken van Tata al jaren veel te hoog is. Tata meldde de overtreding zelf. De provincie en de Omgevingsdienst hadden de overschrijding niet opgemerkt. Naar aanleiding van de ontdekking besloot de provincie ook andere installaties op het complex van het bedrijf nader te gaan onderzoeken.

Verantwoordelijkheid
Verwijzend naar de ‘recente ontwikkelingen’ heeft hij besloten ‘zijn politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen’, meldt zijn partij PvdA. ‘Na drie jaar hard gewerkt te hebben in dit dossier, bleek recent weer dat de samenwerking met de controlerende en toezichthoudende instanties niet bracht wat daarvan verwacht mocht worden.’

RIVM

Een rapport over de uitstoot van Tata van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidde in juni ook al tot flinke onrust. Het RIVM constateerde dat stof dat in de omgeving neerkomt hoeveelheden lood, vanadium en mangaan bevat die "ongewenst" zijn, vooral voor jonge kinderen. Bezorgde omwonenden eisten dat Tekin harder zou optreden.

Populair

Ondanks die kritiek was Tekin populair onder natuurbeschermers. In maart werd hij uitgeroepen tot "groenste politicus" van Nederland, vanwege zijn inzet voor de natuur. Het college van Gedeputeerde Staten noemt hem in een reactie een "zeer kundig en betrokken bestuurder". De PvdA noemt het aftreden "heel erg", maar wel "een moedig besluit".

Achterkamertjes

De Dorpsraad van Wijk aan Zee, letterlijk onder de rook van Tata, zegt te hopen dat de opvolger van Tekin "zonder compromissen en met milieu en gezondheid als prioriteit orde op zaken zal stellen". De raad hoopt dat geen overleg meer zal plaatsvinden in "achterkamertjes".

Stofwolken

Tata Steel bedankte Tekin voor de samenwerking. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd diverse maatregelen aangekondigd. Zo is een hal in aanbouw die stofwolken binnen moet houden en krijgt de zogeheten sinterfabriek een nieuwe filterinstallatie, zodat minder stof vrijkomt.

(ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Zo en nu lekker genieten van wachtgeld.
Advertentie