Geboortejaar
1980 is het geboortejaar van het weekblad Binnenlands Bestuur. Met dit speciale nummer vieren we het 30-jarig bestaan.
Het begon als een weekkrant met korte en lange nieuwsberichten op krantenpapier gedrukt gelardeerd met veel opinie. Voor mij was 1980 het jaar dat mijn journalistieke carrière begon. Het Brabants Dagblad besloot mij aan te nemen als eindredacteur voor de lieve somma van 1.950,45 gulden bruto per maand. Dat was zo’n 885 euro. Hoeveel ik netto overhield weet ik niet meer, maar ik vond het veel geld.
Mijn eerste werkdag was maandag 3 maart 1980. Jawel: de ontruiming van de Vondelstraat. Met gemengde gevoelens zat ik achter mijn bureau in een steriele kantoortuin in Best, terwijl ik wist dat ik in Amsterdam moest wezen. Gelukkig werd ik in 1981 verslaggever voor vier Brabantse kranten in Amsterdam en heb nog menig ontruiming met bijpassende rellen mogen verslaan. Na meer dan 30 jaar lijkt 2010 hét keerpunt. We krijgen een anti-kraakwet, zeer tegen de zin van veel grote gemeenten.
Begin jaren tachtig kende ik Binnenlands Bestuur al. Het was een prima blad voor journalisten want je haalde er regelmatig nieuws uit. Inmiddels is Binnenlands Bestuur als weekblad, als website en met de dagelijkse nieuwsbrief uitgegroeid tot een goed geoliede nieuwsmachine op het gebied van het openbaar bestuur met veel eigen nieuws, onderzoeken, primeurs en achtergrondverhalen.
Dat alles begon in 1980. Een jaar dat welhaast de kick off lijkt voor veel grote bestuurlijke, maatschappelijke kwesties. Het is het jaar van de grote milieuproblemen met de gifdump in de Volgermeerpolder en de gifbelt onder een nieuwbouwwijk in Lekkerkerk. Uiteindelijk worden er bijna 31.000 vervuilde bodemlocaties getraceerd en gesaneerd. Het milieu staat sinds die dagen op de bestuurlijke agenda.
Het is ook het jaar dat de strippenkaart wordt geïntroduceerd. Nu, 30 jaar later, scha en we hem af en gaan over tot de OV-chipkaart - de kaart die inmiddels een politiek hoofdpijndossier is geworden.
1980 is ook het jaar dat premier Van Agt zegt dat Nederland een multiculturele samenleving is en zich moet instellen op grote, blijvende veranderingen. Anno 2010 is het integratievraagstuk nog steeds een hot issue.
In 1980 trad minister van Financiën Frans Andriessen af omdat hij geen 10 miljard gulden mocht bezuinigen om een einde te maken aan het grote potverteren. Ook nu staan we voor megabezuinigingen en mag de kiezer beslissen welke partij het voortouw moet nemen. De special vanaf pagina 23 is een terugblik, maar ook een déjà vu en soms, ongewild, een vooruitblik.
Binnenlands Bestuur.