Advertentie

Weinig incidenten bij Gaza-demonstratie Amsterdam

Ondanks het feit dat de spanning in Amsterdam oploopt tussen Joodse bewoners en pro-Palestijnse Amsterdammers is de Gaza-demonstratie goed verlopen.

03 augustus 2014

Ongeveer 2000 mensen hebben zondag in Amsterdam gedemonstreerd tegen het geweld in Gaza. Onderdeel van de demonstratie was een protestmars door de binnenstad van Amsterdam. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie spraken na afloop van een rustig verloop van de tocht. ,,Het lijkt erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft genomen'', aldus de 'driehoek' in een gezamenlijke verklaring.

Vlaggencontrole

De politie heeft vier personen gearresteerd. Twee van hen weigerden mee te werken aan een vlaggencontrole. Een persoon was dronken en gedroeg zich vervelend, en de vierde arrestant had tegen een busje van de NOS geschopt.
 
Leuzen 

De stoet vertrok rond 16.30 uur vanaf het Museumplein en kwam daar tegen 18.30 weer aan. De politie was al die tijd nadrukkelijk aanwezig en begeleidde de mars. Vooraan in de stoet hielden betogers een spandoek vast met daarop de tekst ,,Stop de aanval op Gaza''. Ze riepen leuzen, zoals ,,Netanyahu moordenaar'', ,,Free free Palestine'' en ,,Wij zijn allemaal Palestijnen''. Ze droegen T-shirts met de tekst ,,Stand up for Palestine''.

 
Kritiek op media 

Andere protestborden hadden teksten als ,,Timmermans stop de apartheid nu'' en ,,Vrijheid voor Palestina''. Ook was er kritiek op de media. ,,NOS stop met witwassen Israëlische apartheid'' en ,,Propagandazender NOS shame on you'', viel er te lezen. Anderen riepen ,,Shame on you AT5''.

Om hun boodschap kracht bij te zetten gingen betogers een aantal keer 'voor dood' op de grond liggen. Uit speakers klonk het geluid van kindergehuil en soms ook het geluid van bommen.

Op het Museumplein waren grafstenen opgehangen met daarop foto's van omgekomen kinderen en jongeren. Betogers legden er bloemen en knuffels bij.


Vlaggen in beslag

De politie heeft bij controles enkele vlaggen in beslag genomen, waaronder een van Hamas en een Palestijnse vlag met daarop de tekst ,,Leve Hamas''. Ook zag de politie zwarte banieren met daarop in wit geloofsbelijdenissen gekalligrafeerd, maar ze nam ze niet in beslag. Volgens het Openbaar Ministerie waren de banieren niet strafbaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie