Advertentie

OM: Hooijmaijers nam steekpenningen aan

De ex-VVD-gedeputeerde zelf wordt beschuldigd van acht feiten. Volgens het OM heeft Hooijmaijers heeft zich tussen 2005 en 2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven.

11 oktober 2012

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland heeft in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen ontvangen van Fortis Nederland. Dat staat in de dagvaarding tegen hem. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat donderdag bevestigd.

Invloed gebruiken

Voor de gift zou Hooijmaijers zijn invloed moeten gebruiken om Fortis huisbankier van Noord-Holland te maken. Er was hem nog meer geld beloofd als dat was gelukt. Hooijmaijers staat volgende week samen met zijn vrouw en een makelaar uit Amsterdam terecht voor het aannemen van steekpenningen, witwassen en valsheid in geschrifte.


350 duizend euro
De ex-VVD-gedeputeerde zelf wordt beschuldigd van acht feiten. Volgens het OM heeft Hooijmaijers heeft zich tussen 2005 en 2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 350.000 euro. Ook het bekende bouwbedrijf Ballast Nedam zou Hooijmaijers hebben omgekocht.


Bovenkerkerpolder

Eén van de projecten waarbij er volgens het OM steekpenningen aan Hooijmaijers zijn betaald, is de Bovenkerkerpolder in Amstelveen. De gedeputeerde zou in 2007 bijna 60.000 euro hebben ontvangen als hij ervoor zou zorgen dat er meer huizen zouden worden gebouwd dan gepland. Ook kreeg hij gratis vliegtickets naar Turkije en Roemenië.

Witwassen 

Hooijmaijers verstuurde volgens het OM valse facturen via het adviesbureau van zijn vrouw en de Amsterdamse makelaar. Hij zou bijna 500.000 euro aan illegale inkomsten hebben witgewassen.

De rijksrecherche deed begin 2010 invallen bij Hooijmaijers thuis en bij enkele vastgoedbedrijven. De oud-gedeputeerde heeft de beschuldigingen aan zijn adres eerder met klem ontkend. Hooijmaijers trad in de zomer van 2009 af als gevolg van de Landsbanki-affaire op IJsland waarbij de provincie Noord-Holland 78 miljoen euro kwijtraakte.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank van den Hoven / Redacteur
De bodem van 'het grote graaien'-onthullingen is kennelijk nog steeds niet in zicht... En maar glashard ontkennen zolang/omdat het nog niet bewezen is. Flink hoor... 'Sorry' staat tegenwoordig niet meer in het woordenboek.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Niek / jurist
Ik herinner me dat dhr. Hooimaaiers in de verkiezingstijd een plastic koe door de Kalverstraat trok om zo Amsterdammers en andere Noord-Hollanders (de boertjes) te interesseren om op hem te stemmen. We zijn van een kouwe kermis thuisgekomen. Wat een spoor van vernielingen laat dit voormalige VVD-talent achter zich. Wat ik mij afvraag? Waarom lukt het een politieke partij niet om zo'n graaiende egotripper in het gareel te houden. Of een college van gedeputeerde staten. Kennelijk werken de checks & balances in ons politieke systeem niet of niet meer. Daar dus maar eens iets aan doen.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
wim / reageerder
Ook de bedrijven of de personen in de bedrijven die de steekpenningen hebben bet6aald zullen strafrechtelijk vervolgd (moeten) worden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie