Advertentie

Ervaren wethouders in de minderheid na verkiezingen 2018

De collegevorming na de raadsverkiezingen van 2018 heeft voor een forse vernieuwing van wethouders in de colleges gezorgd. Er zijn 736 nieuwe, voornamelijk onervaren wethouders begonnen aan de nieuwe collegeperiode.

11 januari 2019
vallende-dominostenen.jpg

Onderzoek Binnenlands Bestuur/De Collegetafel

Een forse minderheid van 588 wethouders is na de verkiezingen opnieuw wethouder geworden. Van alle wethouders komt een derde deel van buiten de raad. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2018 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel.

Eruit blijkt ook dat in het afgelopen jaar 47 wethouders vanwege een tijdelijke of definitieve politieke vertrouwensbreuk tussentijds ten val kwam. Een nieuwe trend is dat dertien demissionaire wethouders aftraden vanwege een politieke vertrouwensbreuk.

De verdere versplintering van de raden bij de verkiezingen en de verbreding van colleges in de formatie heeft in 2018 niet geleid tot extra valpartijen. Verstoorde politiek- bestuurlijke verhoudingen leidden tot valpartijen, maar niet tot extra coalitiebreuken. De opvallendste valpartijen hadden te maken met persoonlijk falen van de wethouder (bestuursstijl, integriteit, falende projectverantwoordelijkheid).

Spraakmakend waren de eerste valpartijen na de collegevorming. De kort daarvoor opnieuw benoemde Tjeerd Herrema (PvdA) moest opstappen nadat hij beticht was van seksuele intimidatie. Het kersverse college in Kapelle kwam als eerste ten val nadat de SGP de stekker uit de coalitie trok omdat coalitiepartner VVD met de oppositie meestemde om de winkels op zondag vaker open te stellen.

Van alle wethouders die na de raadsverkiezingen zijn benoemd, is twee derde deel gekozen als raadslid. Een derde deel van de wethouders is van buiten de raad gekozen. Lokale partijen, die als grootste uit de formatie van 2018 kwamen, hebben 92 en daarmee de meeste wethouders van buiten de raad. GroenLinks heeft relatief gezien de meeste wethouders van buiten de raad: meer dan de helft van hun nieuwe wethouders.

Zie ook de lijst van gevallen wethouders

Lees hier het achtergrondartikel 'Wisselingen op het pluche'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie