Advertentie

Ermelo krijgt stevige waarnemer na vertrek Baars

Burgemeester André Baars van Ermelo heeft zijn ontslag ingediend. De Gelderse commissaris van de koning John Berends gaat op zoek naar een stevige waarnemer.

30 oktober 2020
burgemeester.jpg

Burgemeester André Baars van Ermelo is opgestapt. Aanleiding is de bestuurscrisis in de gemeente en het gebrek aan vertrouwen van wethouders en fractievoorzitters in Baars. De Gelderse commissaris van de koning John Berends gaat op zoek naar een stevige waarnemer.

Partijpolitieke achtergrond

‘De crisis waarin Ermelo zich bevindt, vergt raadsleden en wethouders die in de spiegel durven kijken. Daarvoor heb je een stevige waarnemer nodig’, aldus de woordvoerder van Berends. Baars is woensdagavond onverwachts opgestapt. Hij voelt geen bestuurlijk draagvlak om door te gaan. Volgens Baars (CDA) is zijn partijpolitieke achtergrond de reden ‘dat ik niet mocht rekenen op het volle vertrouwen van een deel van de wethouders’, zo stelt hij in een verklaring. Dat is hem tijdens een heidag in 2018 al duidelijk geworden. Het CDA is met zes zetels de grootste partij in de gemeenteraad van 21 zetels, maar maakt geen deel uit van de coalitie.

 

Bestuurlijke conflicten

Baars kondigde zijn vertrek woensdagavond aan tijdens een zogeheten beeldvormende vergadering over het rapport ‘Verkenning politiek bestuurlijke conflicten en onvrede gemeente Ermelo’ van Paul Frissen. Die concludeerde onlangs dat de schuld van de politieke crisis niet (alleen) bij de burgemeester ligt. Baars wordt als zondebok aangewezen, zodat wethouders en raadsleden niet de hand in eigen boezem hoeven te steken, terwijl ze dat wel moeten doen.

 

Problematische verhouding

De opgestapte burgemeester stelt dat hij, na de heidag in september 2018, op verzoek van de wethouders, zich niet meer inhoudelijk met dossiers zou gaan bemoeien. Het zwaartepunt werd verlegd naar proces- en integriteitsbewaking en risicobeheersing. ‘Helaas moet ik constateren dat van vertrouwen nog weinig sprake is’, aldus Baars in een schriftelijke verklaring. De wethouders stellen dat er een problematische verhouding bestaat tussen de wethouders en de burgemeesters. ‘De wethouders zijn van mening dat de rol van verbinder en neutrale, boven de partijen staande burgervader, wordt gemist. Mijn inzet heeft dus vooralsnog weinig verandering teweeggebracht.’

 

Zware taak

Bestuurlijk Ermelo wacht een zware taak, stelt Baars. ‘De conclusies van het rapport omzetten in daadwerkelijke verandering van het bestuurlijk functioneren zal veel vergen van alle betrokken partijen.’ Daarvoor is wel vertrouwen nodig tussen de betrokken. ‘Alleen dan zijn we in staat elkaar aan te spreken, de spiegel voor te houden en te corrigeren. En daar wringt de schoen.’ Baars moet tot zijn ‘grote spijt’ constateren dat hij onvoldoende vertrouwen geniet om raad en college in het verbeterproces te begeleiden. ‘Dat is volkomen duidelijk bij de wethouders, maar ook de fractievoorzitters hebben tot nu toe geen blijk gegeven van hersteld vertrouwen.’ Met ‘pijn in het hart’ heeft hij zijn ontslag ingediend.   

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie