bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Ontdek hoe QCA kan helpen in je beleidsevaluatie

Ontdek hoe QCA kan helpen in je beleidsevaluatie. Wat is QCA en hoe gebruik je het om effect van je beleid aan te tonen?

23 oktober 2020
QCA.png

Wat is QCA en hoe gebruik je het om effect van je beleid aan te tonen?

Krijg antwoord op deze vraag in het online proefcollege op 21 januari 2021 10-11 uur.

Doeltreffendheid en doelmatigheid zijn centrale begrippen in beleidsevaluatie. De overheid – op elk niveau - is verplicht aan te tonen dat haar beleid effect heeft. Als ambtenaar of uitvoeringsdeskundige sta je echter voor het dilemma aan te tonen wat precies oorzaak is en wat gevolg. Immers, de uitkomsten kunnen de toekomst van een beleidsmaatregel bepalen of zelfs politieke implicaties hebben.

 

Tijdens het proefcollege op 21 januari 2021 10-11 uur geeft docent dr. Fadi Hirzalla een korte uitleg over de Qualitative Comparative Analysis (QCA) methode en hoe je deze kunt gebruiken om het effect van je beleid aan te tonen.

  

Aanmelden online proefcollege Effectief effect meten van beleid met QCAOpent extern

 

Wat is Qualitative Comperative Analysis (QCA)?

QCA maakt het mogelijk om complexe relaties tussen oorzaken en gevolgen te ontdekken. Zo kan je met deze methode analyseren hoe factoren ‘samenwerken’ in het veroorzaken van een bepaalde situatie en zo het effect van beleid inzichtelijk maken.


Inhoud opleiding

Belangrijkste doelstelling van de opleiding  Effectief  effect meten van beleid is om te leren hoe je zelf QCA kunt toepassen en uitvoeren. Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van actuele voorbeelden. Als deelnemer kun je daarbij ook eigen casuïstiek inbrengen. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de meer fundamentele analytische grondslagen van de methode.

 


Dr. Fadi Hirzalla is universitair docent aan de Erasmus School of Behavioral and Social Sciences. Hij is gespecialiseerd in kwantitatieve en kwalitatieve methoden en methodologie. Hij heeft daarnaast grote interesse in burgerschap en nieuwe media met focus op interculturele relaties en jonge mensen. Hij was eerder verbonden aan de Universiteit en Amsterdam en de Universiteit Utrecht.


 

Wil je meer weten over de opleiding Effectief effect meten van beleid met QCA?

Neem dan contact op met:

Miranda Smit, Adviseur Opleidingen

T: 0104088687 / E: smit@erasmusacademie.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.