Advertentie

Duitse bezetter helpt wethouder handje

Een nieuw kantoor voor de Europese anti-misdaadorganisatie Eurojust in de Haagse wijk Zorgvliet is een stapje dichterbij gekomen. De rechtsgeldigheid van een document uit 1912 die de bouw van het kantoor op deze plek verbiedt is namelijk opgeheven. Door de Duitse bezetter.

01 april 2011

Tankgracht
De coalitiepartijen stonden positief tegenover de plek van het kantoor aan de JanWillem Frisolaan. Volgens de oppositie past het niet in de omgeving en kan Eurojust beter naar een bestaand kantoorpand. De bewoners van de wijk wezen op het “servituut” uit 1912 dat zegt dat in de buurt alleen villa’s gebouwd mogen worden en geen hoge gebouwen. D66-wethouder Marjolein de Jong liet vervolgens juridisch onderzoek doen door advocatenkantoor Pels Rijcken. Daaruit blijkt dat de Duitsers het servituut hebben opgeheven door het perceel in 1940 te onteigenen en een tankgracht aan te leggen.

Onbezwaard
De oppositie vindt het vreemd dat de wethouder wetgeving die in de oorlog is veranderd door de bezetter zo legitimeert. De SP vroeg de wethouder een oorlogsrechtdeskundige in te schakelen, maar dat vond ze niet nodig. De woordvoerder van De Jong wijst erop dat de Staat der Nederlanden het perceel na de oorlog 'vrij onbezwaard 'heeft geleverd aan de gemeente Den Haag, nadat de onteigende grondbezitters waren gecompenseerd volgens de wet op de materiële oorlogsschade. Daarna besloot de gemeente in het kader van de wederopbouw en wegens gebrek aan geld de villawijk niet te herbouwen, maar eerst maatschappelijke functies te herstellen.

Kadaster
Volgens de woordvoerder van De Jong bestaat die wet op de materiële oorlogsschade nu eenmaal en is deze volgens het civielrecht rechtsgeldig. ‘Dit gebeurt heel vaak.’ Het servituut was eigenlijk ook al niet van toepassing op het gebied van de voorgenomen nieuwbouw, weet de woordvoerder. ‘Toch hebben we onderzoek laten doen naar documenten in het Kadaster tot 1838. Ook daar vond Pels Rijcken geen verhindering.’

Traject
Daarmee lijkt de weg vrij voor Eurojust, hoewel het traject nog lang is. De raad heeft groen licht gegeven voor het uitwerken van het projectdocument. Dat zal in de herfst weer naar de raad gaan. Dan moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat zal naar verwachting eind 2012 klaar zijn. ‘In 2013 wordt dan begonnen met de bouw. Intussen vindt ook nog een architectenselectie plaats. Een soort competitie, waarbij de buurt mag meepraten over de criteria.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Walgelijk, dit soort manieren om bewoners buiten spel te zetten in hun eigen wijk. En dan mogen ze vervolgens "meedenken" over de verpesting van hun eigen wijk.

Dat kantoor moet Euro-Injustice gaan heten.
Peter / sr. adviseur
Wij hadden hier m.i. te maken met een bezettingsmacht die hier dus onrechtmatig verbleef en optrad. Is er dan wel sprake van rechtsgeldige regelingen die de bezetter heeft afgekondigd. Naar mijn mening niet. Van deze stelling uitgaande, is het oude besluit dus nog steeds rechtsgeldig.
O. ten Hove
Pels Rijcken is een advocatenkantoor dat rechtpraat wat krom is, als er maar goed voor betaald wordt. Zoals Peter stelt is de bezetting van Nederland door Duitsland een onrechtmatige actie en het is bevreemdend dat Pels Rijcken de onteigening (wat het gevolg van een onrechtmatige daad was: de bezetting) wat dus ook onrechtmatig is goedpraat. Dit soort geintjes zou je van de VVD-wethouder kunnen verwachten, maar toch niet van d'66 waarvan veel mensen denken dat ze linkliberaal zijn maar in wezen zijn ze rechtsconservatief.

Ik wens de bewoners van Den Haag sterkte.
Advertentie