Advertentie

Tom de Kruijff ‘liep niet in de partijpas’

De SP in Dronten zette De Kruijff vorige week vrijdag uit de fractie nadat hij kritiek had geuit op de voordracht van Jean Paul Gebben tot burgemeester van Dronten.

23 februari 2019
Tom-de-Kruijff.JPG

De Socialistische Partij heeft een hekel aan lastpakken. Raadslid Tom de Kruijff in Dronten is er zo een. Na kritiek op de nieuwe burgemeester moet hij zijn zetel inleveren. De Kruijff verzet zich, totdat de SP grof geschut inzet.

Het Swifterbantse SP-raadslid in Dronten zette na thuiskomt van de raadsvergadering over de beslissing Jean Paul Gebben als nieuwe burgemeester te willen zijn mening over die keuze op Twitter en Facebook. ‘Ik heb op Facebook gezegd dat ik het moeilijk kan verkroppen dat je na een selectieprocedure met 28 kandidaten uitkomt op iemand die in een andere gemeente een behoorlijke deuk heeft opgelopen en daar niet meer werd gepruimd. Dronten is jong en verdient een frisse burgemeester van onbesproken gedrag en geen tweede-kans-burgemeester. Is dat zo’n vreemde gedachte?’

Onbesproken verleden
Om zijn bevreemding een jolig tintje te geven, voert De Kruijff op Twitter de hond des huizes op – Fee, een bullmastiff. ‘Geen ras van onbesproken gedrag, hoewel Fee een schat is. Als ik haar ‘s avonds uitlaat, schreef ik, kan ik haar niet uitleggen waarom zij met wantrouwen wordt aangekeken, terwijl in de mensenwereld een burgemeester met besproken gedrag wordt vertrouwd. Ik vind het onbegrijpelijk dat de vertrouwenscommissie en de commissaris van de koning geen onoverkomelijke bezwaren hadden en Gebben niet uit de procedure hebben gehaald. De nieuwe burgemeester van Dronten dient een onbesproken verleden dient te hebben.

Optelsom
Ik rijd voor een taxibedrijf als chauffeur zittend ziekenvervoer onder andere mensen met kanker van en naar het ziekenhuis. Wat denk je dat er gebeurt als ik te veel drink terwijl ik met de taxi op iemand wacht bij het Antoni van Leeuwenhoek? Denk je dat een ander taxibedrijf mij aanneemt als ze mijn geschiedenis opvragen?’

Zijn actie werd niet gepruimd door de SP-afdeling. De Kruijff werd gesommeerd zijn raadszetel in te leveren bij de partij. Nog dezelfde dag wordt hij van de lokale SP-website en Facebook gepoetst. De commotie rond Gebben kwam de partij waarschijnlijk goed uit, zegt De Kruijff. ‘Het was een optelsom, zeiden ze. Ik liep niet in de partijpas.’

Afdrachtregeling
Er waren allerlei korzeligheden geweest. De Kruijff: ‘Nog voordat ik werd geïnstalleerd, kreeg ik een brief van het partij­bureau in Amersfoort. Of ik een aparte bankrekening wilde openen voor de afdrachtregeling. Ik ben geen raadslid geworden voor het geld, dus ik heb ook geen moeite met de solidariteitsregeling van 75 procent van mijn raadstoelage. Aan wat diesel voor de auto en een tosti heb ik genoeg. Maar dat dwingende toontje! Ik kom bij de SP en het gaat alleen maar over geld. Ik vroeg in maart waarom dat zo moest,
in augustus kreeg ik antwoord. Als je kritiek hebt, ben je meteen een vervelende dwarsligger.’

Luchthaven Lelystad
En er was die grote ergernis, wellicht het breekpunt, in Flevoland: de toekomst van de luchthaven Lelystad. Tom de Kruijff: ‘Landelijk is de partij tegen uitbreiding van het vliegveld, maar de SP in de provincie denkt daar anders over. Almere zal het een worst zijn, Noordoostpolder ook, maar in Dronten zijn we tegen, want wij hebben er last van. En dan moet ik hier op de markt gaan flyeren met een provinciaal programma waarin staat dat we onze energie steken in het streven naar een ‘zo goed mogelijk resultaat’, omdat het vliegveld er nu eenmaal toch al ligt? Dat ga ik toch niet tegen de mensen zeggen? Dan kan ik beter met het SP-programma in Gelderland langs de deuren gaan. Vanwege het vliegveld stem ik bij de Statenverkiezingen ook niet op mijn eigen partij.’

Ontslagbrief
Na onplezierige druk – chantage wil hij het niet noemen – vanuit de SP heeft hij als raadslid zijn ontslagbrief geschreven. Tom de Kruijff levert op 28 maart zijn zetel in. Op die dag is hij ook SP-lid af. SP-fractievoorzitter in Dronten Peter Duvekot zegt geen uitspraken te willen doen over het proces dat met De Kruijff  is doorlopen. ‘We hadden een fors verschil van inzicht over een aantal punten, ook over persoonlijke dingen, en ik weiger om mensen zwart te maken. Ik vind het te prijzen dat hij zijn zetel weer teruggeeft aan de partij.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 4 van deze week (inlog)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dhr. van den Heuvel / Jurist
Dhr. Frans Rietveld is de zoveelste luis in de pels die zijn eigen agenda de boventoon laat voeren dus die wordt binnenkort ook uit het Kremlin geknikkerd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Karel K / ondernemer
Hoewel de zaak genoeg is, lijkt het wel een beetje SP bashen van de redactie, om hier ´elke week´ mee te komen. Waarom dan geen uitleg over de D66 wethouder in Rotterdam (de ambtenaar die als wethouder over zijn eigen ding ging, is dat integer?)Of het feit dat het een GroenLinks wethouder was die in Utrecht een motie van wantrouwen overleeft? Of over colleges die al ergens uit elkaar vallen dankzij lokale partijen? Genoeg om elke week iets anders, en minder partijdig,te publiceren dan over deze kwestie.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Frans Rietveld / Burgerraadslid
Zonder wederhoor toe te passen is dit een heel eenzijdig artikel. Dit is een journalist onwaardig en zeg een partij ten onrechte in een verkeerd daglicht.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bernard
Opvallend ja, Karel, dat de redactie nu zo van leer trekt tegen de SP. Als het politici van PvdA of GroenLinks betreft zich misdragen (fraude, partner mishandelen, stelen, seks met minderjarigen) lees je daar nooit wat over bij Binnenlands Bestuur. Maar treft het een SP'er of VVD'er (Jos van Rey !) dan trekt men alle registers open.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Wouter
Interessante en volgens mij ook zeer terechte vragen over de journalistieke keuzes van binnenlands bestuur. Hoe werkt dat eigenlijk? Beantwoord de redactie die hier, onder het artikel? Of komt er een apart stukje over?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie