Advertentie

Vuurwerkshows vergroten draagvlak verbod

Het draagvlak voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren neemt toe van 49 naar 54 procent als gemeenten zo’n verbod ‘goedmaken’ met een professionele vuurwerkshow. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder bijna 2.500 Nederlanders.

12 december 2015

Als gemeenten een professionele vuurwerkshow organiseren, is een meerderheid van de Nederlanders voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Zonder vuurwerkshow is het draagvlak voor zo’n verbod minder groot. Los van een eventueel vuurwerkverbod, vinden zes op de tien Nederlanders dat hun gemeente een centrale vuurwerkshow moet regelen. Het draagvlak voor vuurwerkvrije zones groeit licht. 

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder bijna 2.500 Nederlanders. Het draagvlak voor een algemeen vuurwerkverbod neemt toe van 49 naar 54 procent als gemeenten zo’n verbod ‘goedmaken’ met een professionele vuurwerkshow. Steeds vaker zeggen zelfs fervente vuurwerkafstekers hiermee te stoppen als in hun gemeenten een professionele vuurwerkshow wordt georganiseerd. Dat percentage ligt nu op 28 procent, tegenover 23 procent vorig jaar.

Afsteekverbod

De steun voor een algemeen vuurwerkverbod ligt in het oosten van het land met 46 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Ook als er een vuurwerkshow tegenover staat, is er in Overijssel, Gelderland en Flevoland nog steeds geen meerderheid te porren voor een verbod. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders een afsteekverbod voor particulieren steunt, vindt zestig procent het afsteken van vuurwerk wel een traditie die in stand moet worden gehouden. ‘Als gemeenten een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod instellen en een alternatief bieden, maken ze daar heel veel mensen blij mee’, concludeert Peter Kanne, senior onderzoeker van I&O Research.

Alternatieven

Een grote vuurwerkshow staat met stip bovenaan in het lijstje van alternatieven als er daadwerkelijk een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren komt. Bijna een op de vijf Nederlanders heeft geen behoefte aan een alternatief. Vijf procent voelt wel wat voor groot vreugdevuur en drie procent voor een gezamenlijk etentje met stads- of buurtgenoten. Voor een concert of een (openlucht)film is, met respectievelijk twee en één procent, nauwelijks animo. Andere alternatieven die respondenten opperden zijn activiteiten per buurt of kern, door bijvoorbeeld om 12 uur samen het glas te heffen. ‘Uit het onderzoek blijkt overduidelijk dat mensen wél wat willen met oud en nieuw’, stelt Kanne.

Vuurwerkvrije zones

De steun voor vuurwerkvrije zones is ten opzichte van vorig jaar iets gegroeid, blijkt verder uit het onderzoek. Bijna acht op de tien Nederlanders (78 procent) zijn daar voorstander van. Vorig jaar lag dat percentage op 76 procent. Er zijn wel regionale verschillen: in het westen en zuiden van Nederland zijn de meeste voorstanders van vuurwerkvrije zones te vinden, in het oosten van het land de minste. Driekwart van de inwoners van een gemeente met vuurwerkvrije zones is daar blij mee. Veel Nederlanders (46 procent) weten niet of er in de eigen gemeente een vuurwerkvrije zone is.

Overlast

Driekwart van alle Nederlanders ervaart in meer of mindere mate overlast van vuurwerk. Vooral het lawaai van vuurwerk en de troep op straat stoort mensen. Vier op de tien noemen de stress bij hun huisdieren. Bijna een kwart van de Nederlanders maakt zich er niet druk om.

Regionale verschillen

Dit jaar zegt twaalf procent zeker zelf vuurwerk te gaan afsteken, maar de regionale verschillen zijn groot. Vuurwerkhaters zijn het slechtste af in Overijssel, Gelderland en Flevoland waar respectievelijk 21, 20 en 19 procent van de inwoners zegt vuurwerk te gaan afsteken. In Zeeland en Limburg ligt dat percentage op respectievelijk vijf en vier procent. Ook Friezen, Groningers en inwoners uit Zuid-Holland zijn geen fanatieke vuurwerkafstekers.

Afbeelding

Aan het online onderzoek, dat tussen 3 en 8 december door I&O Research is uitgevoerd, hebben 2.492 Nederlanders (18+) meegedaan. 

Reacties: 33

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Post
De tijden zijn veranderd en de laatste jaren worden we geconfronteerd met vuurwerk dat levensgevaarlijk is en illegaal binnen komt met alle gevolgen van dien. Afgezien van het aantal fysieke ongelukken, i.v.m. onverantwoord afsteken van goedgekeurd vuurwerk, is het tijd om, helaas hier aan een eind te maken. Het voorkomt onnodige stress voor mens en dier. Los van dit alles, hebben we nu ook te maken

met mensen die geradicaliseerd zijn en biedt het toestaan van vuurwerk, een ideale dekmantel om toe te slaan. Daar is geen veiligheidsdienst tegen opgewassen. Er wordt gezegd dat we niet bang moeten zijn, maar die stelling is onverantwoord.

Als een vuurwerkshow van overheidswege op een goede wijze wordt georganiseerd, hebben veel mensen daar plezier van en is het in deskundige handen Hiermee wordt onnodig leed voorkomen.
Joop
Jammer Andre, ik ga een eind met je mee, maar je ontkracht jezelf door te beweren dat electrisch aangedreven auto's (in z'n totaliteit) milieuvriendelijker zijn als een brandstof aangedreven auto. En ja, ook dit jaar steek ik niets af.
Henri
Beste Zeurkousen,

we MOETEN al zoveel in dit land. Zo heel langzamerhand verdwijnen veel tradities en alles waar we al jaren met veel plezier naar uitkijken. Nu is het blijkbaar de beurt aan het vuurwerk afsteken. Naast de zeurkousen die overlast ondervinden (terecht of niet terecht) zijn er ook heel veel mensen die vuurwerk met elkaar afsteken en wel rekening houden met opruimen van je eigen rommel etc. Gaan we na het vuurwerkverbod dan over tot het afschaffen van het suikerfeest?? Dat is discriminerend voor mensen met suikerziekte.
Flinke / Knallerpuntnl
Ik geloof er niks van. De jeugd gaat op oudejaarsdag lekker aan het knallen met rotjes. En dat is prima.
Andre / Chemicus
Wat een onwetendheid bij de voorstanders van vuurwerk op deze site! Vuurwerk is wel degelijk een nauurramp. En natuurlijk heb ik het dan niet over de rommel op straat V6! Wat dacht je niet wat er aan giftige dampen de lucht in gaat? En de zware metalen die in het vuurwerk zitten komen ook in het milieu! En ome Henk, electrische auto's zijn uiteraard veel beter voor het milieu dan benzine auto's. Elektriciteit wordt steeds groener en straks zelfs 90% groen! En waarom accepteren we het ieder jaar weer dat niet alleen de afstekers van vuurwerk maar ook omstanders zwaar gehandicapt hun verdere leven in moeten gaan! Nergens in de wereld wordt op deze schaal vuurwerk afgestoken! Heel veel mensen kijken NIET naar de ouderjaarsavond uit, Henri! Slechte tradities moet je niet handhaven.
Henri
Beste Andre,

en dus moeten de mensen die het wel leuk vinden zich maar neerleggen bij de andere groep tegenstanders?? Leggen we onze landgenoten niet al genoeg op?? Wat mij betreft zou een vuurwerkvrijzone prima zijn. Dat lost het milieu aspect niet op, maar laten we eerlijk zijn..... als we zien wat wij in Nederland al doen voor het milieu en kijkend naar een land als China met alle smog ellende, dan heb ik er totaal geen probleem mee als we 1x per jaar even niet het milieu in beeld houden. Maar natuurlijk heb ik een gekleurd beeld.... met name rood, groen en gouden regen.
Andre / Chemicus
Beste Henri. Was het maar zo dat we een keer per jaar niet op het milieu letten! En China loopt nog 50 jaar achter dus is geen vergelijk. Die dampen zijn puur gif. Alleen daarom al ga ik niet naar buiten met oud en nieuw. Daarnaast zijn er ieder jaar weer slachtoffers en is het geknal voor vele mensen allerminst leuk. Dat geklaag over regels die ons steeds meer opgelegd worden vind ik uiterst egoistisch. Vergelijken met het suikerfeest is gewoon zielig!
Henri
Beste Andre,

over 1 ding zijn wij het eens... we gaan het nooit eens met elkaar worden. Je mag het zielig vinden of niet ..... de werkelijkheid is dat we tegenwoordig elkaar iets proberen op te leggen. En dat heeft nog nooit gewerkt, toch?!? MET elkaar bereik je meer. Dan pas ontstaat er Chemi(cus).
Henri
En meer ga ik er niet van vinden.

Voor iedereen.... veel plezier tijdens oud en nieuw. Hoe je die ook doorbrengt. En bovenal een mooi en gezond 2016. Hoe donker de lucht ook is, het klaart altijd weer op ;-)
Andre / Chemicus
Uiteraard wens ik iedereen en Henri in het bijzonder een gezond en gelukkig 2016. Tot slot geef ik Henri nog wat leeswerk mee:

http://www.milieucentraal.nl/winkelen/spullen-en …Helaas moeten we in een samenleving elkaar soms wat regels opleggen want anders wordt het een zooitje, letterlijk en figuurlijk!

Rogier
Ja het zijn echt gifwolken idd met oud en nieuw. Tuurlijk, honderden Nederlanders komen dan om. Man, wat kruitdamp die in een uur weggewaaid is.

In de rest van de wereld steken ze misschien zelf minder vuurwerk af, maar wel veel vaker. En als je niet van geknal houdt, blijf je dat half uurtje toch gewoon binnen. Het is pas egoistisch anderen dit prachtige plezier te ontzeggen. De link naar milieucentraal zegt genoeg. De regelzucht druipt ervan af.

Zo, en nu snel de Desert Storm, Knockout Superbowl en Stinger Cracker bestellen. Extra veel, speciaal voor de zuurpruimen van NL.
Andre / Chemicus
Ik geef me over! Tegen zo veel dommigheid kan ik niet op. Op dit tokkie-niveau wil ik niet discusieren.
Rogier
Eindelijk komt daar dan toch de belediging. Mooi hoor. Als iemand het niet met je eens is, is -ie dom. Gelukkig kwalificeer je daar vooral jezelf mee. Ach ja, milieufanatici. Het mag in een vrij land. Net zoals prachtig vuurwerk op oudjaar. En reken maar dat dat zo blijft. Zo zuur zijn de meeste Nederlanders niet. Proost!
Andre / Chemicus
Met dat woord "eindelijk" geef je duidelijk aan waarom het je te doen is. Ik weet dat "onze" politicus van het jaar zeer gewaardeerd wordt om zijn stijl van discussieren maar daar doe ik toch even niet aan mee. Respect staat bij mij hoog in het vaandel!!
L
Bij een gemiddelde brand worden nooit schadelijke stoffen voor de omgeving waargenomen; op zich heel bijzonder. Hoe verhoudt zich dat met vuurwerk??

We komen in Nederland om in de regels. Het uitvinden van het Activiteitenbesluit zou daar een einde aan maken.....helaas niet gelukt. Een vuurwerkverbod werkt averechts, wat niet mag wordt voor velen ineens extra leuk. Als het afsteken van vuurwerk wordt beperkt tot 1 dag in het jaar en dan ook nog gedurende een bepaald deel van de dag, dan heb je al veel bereikt. Voeg daaraan het verantwoordelijkheidsgevoel aan toe dat je al voor een groot gedeelte bereikt wanneer je als vuurwerkliefhebber houdt aan de veiligheidsvoorschriften. En bovenal: gebruik je -boeren-verstand want daarmee bereik je het meest. Prettige feestdagen voor iedereen en een gezond nieuw jaar!
Niels / Ambtenaar
Ik lees zo af en toe de aversie tegen meer regels als het om deze vuurwerkdiscussie gaat. Maar mag ik er op wijzen dat vuurwerk afsteken nu ook al aan regels is gebonden. De regeldruk neemt heus niet toe met een vuurwerkverbod en is geen argument in deze discussie.
Rogier
Ik ben allergisch voor de endemische bemoei- en regelzucht, die nu ook het jaarlijkse vuurwerkplezier bedreigt, that's all. Je maakt je opponent uit voor dom (de typering Tokkie is helemaal denigrerend) en in dezelfde threat beweer je respect hoog in het vaandel te hebben... I rest my case. Doe voorzichtig met vuurwerk met oud en nieuw!!
roland
Oponie onder 2500 man zegt helemaal niks. Het stoort mij verschikkelijk dat het in de media dikgedrukt alszijnde mening van de nederlander wordt gebracht. Bah nos schaam je om op deze manier journalistiekte bedrijven. Stennismakerij is het.
Dé de Haas / bedrijfsleider
In Lelystad zou het vuurwerk ook niet afgestoken moeten worden door de consumenten! Laat er maar een vuurwerkshow komen in Lelystad!
Henk
Eerlijk gezegd geloof ik tegenwoordig maar weinig van dit soort artikelen. Ieder jaar weer wordt vuurwerk de grond ingestampt met flutonderzoekjes, maar ieder jaar meer wordt er meer geld aan vuurwerk uitgegeven, ondanks dat het buitenlandse vuurwerk veel hogere kwaliteiten heeft en goedkoper is. Vuurwerk wordt duidelijk ieder jaar populairder. Het is ten slotte ook een prachtig en geweldig product.
Hendrik-Jan / Beleidsmedewerker
Amateuristisch onderzoek natuurlijk. Miljoenen Nederlanders zullen reageren met: aan mij is niets gevraagd. Een veel te klein aantal ondervraagden natuurlijk! Op een bevolking van bijna 17 miljoen mensen is 2492 ondervraagden mager.
jan / .
Altijd weer dit gezeur. he kunt toch niet zeggen dat de hele bevolking tegen vuurwerk is door het maar aan 2500 mensen te vragen. beter nooit meer deze onzin. vuurwerk afsteken is een traditie en dat moet zo blijven
Wtf / Kontkundige
Ook ik zeg nee, tegen vuurwerk!
Frank
@roland Waarom haal je de NOS aan? Dit is Binnenlands Bestuur die een onderzoek heeft laten uitvoeren en nu de resultaten deelt. Je ontkracht je mening met het bijhalen van de NOS.
Bastiaan / student
Er mist ontzettend veel informatie.. Op welke manier is het onderzoek uitgevoerd? Wat is de response rate? Welke samplingmethode is toegepast? Geeft deze sample de populatie goed weer? Welke leeftijd hebben de ondervraagden bijvoorbeeld?Ik kan me er zo aan ergeren dat er wordt gegeneraliseerd naar een heel land terwijl dat heel vaak totaal niet terecht is. Iemand die tegen vuurwerk is zal zijn stem denk ik eerder laten horen dan iemand die het niet zoveel uitmaakt. Bovendien staat er dat de ondervraagden boven de 18 jaar zijn... Volgens mij telt de mening onder deze leeftijdsgrens ook mee.
Andre / Chemicus
Onbegrijpelijk dat vuurwerk op deze schaal in ons land zo maar kan! Naast alle overlast die dit veel mensen en dieren bezorgd is het ook nog eens een grote schade aan het milieu! Afschaffing scheelt meteen in onze doelstellingen zoals vandaag omschreven in het wereldwijde milieu akkoord.
marc popijus / magazijn beheer A.E.C.
Een heerlijk niet representatief onderzoek onder 2900 + mensen die waarschijnlijk uit 1 en de zelfde bevolkingslaag komen, en zijn representatief voor 18.000.000 mensen? Klinkt al heel erg links. Ik hoop dat ze binnenkort dit soort volksbelazerij strafbaar stellen. Vuurwerk is een traditie en kent veel voorstanders , maar die worden graag in het verdomhoekje gezet en wil men niet horen. En tegen onze chemicus zou ik zeggen, maak je eigen eens druk over wat er door onze petrochemische industrie word afgefakkeld in de botlek, dat is een schande! Pure misdaad tegen de mens! Maar even terug op het onderwerp,onze emissie meting kan de belasting via de lucht inname meten en wij zien een piek die minimaal een half uur aanhoud op diverse meetgebieden . De milieu technoloog geeft ook aan dat de heisa daar omtrent puur emotie is en in realiteit niks voorstelt ,piek belasting is geen issue , onze snelwegen zijn met continue(!) uitstoot en fijnstof zijn ware killers bv.. Maar we roeptoeteren maar wat en straks gaan we weer verder tot de volgende zure zeik ronde over joost mag het weten wat. We zijn een heel naar volkje geworden!
Andre / Chemicus
Volksbelazerij? Mensen die dit beweren hebben geen enkel verstand van statistiek. Belangrijk is naast het aantal geïnterviewde mensen ook of de steekproef representatief is. En dat kan heel goed met 2500 mensen voor 17 miljoen inwoners. Analytici doen niet anders als een kleine representatieve steekproef nemen. Heeft ook niets met links te maken. Laten we het eens hebben over de milieuramp die iedere oudejaarsavond over ons uit geblazen wordt. Of is dat links?
Andre / Chemicus
En wat mijn aandeel in de chemische verontreiniging betreft. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. Want we kunnen niet zonder chemie. Maar aan de verontreiniging moet zeker iets gedaan worden dus weg die stinkende auto of tenminste een electrische auto nemen, windmolens en zonnepanelen. Of is dat een linkse hobby?
Rogier
De steekproef kan zoals Andre aangeeft, best representatief zijn. Maar zijn reacties zitten verder ook vol vooringenomenheden, door vuurwerk een milieuramp te noemen (zeg dat even tegen de Engelsen die met watersnood) te maken hebben, en auto's stinkend te noemen. Ik vind mijn 3 liter V6 vooral lekker rijden. De ellende zit in de interpretaties van dit soort onderzoek. Je kunt ook zeggen: NL is erg verdeeld over vuurwerk. En dat is dus niet voldoende om heel veel mensen deze lol te ontzeggen. Verboden, normpjes en zeikers hebben we al meer dan genoeg in NL. En vergeet niet: 95% van wie vuurwerk afsteekt, doet dat gewoon normaal. Op naar een knallend uiteinde - en een nachtkaarsje voor de funkillers van NL!!!
Andre / Chemicus
Dus als de meerderheid het wil is het milieu niet meer belangrijk? En een milieuramp is het absoluut. En het ergste is nog dat het een geaccepteerde milieuramp is. Als er een brand in een chemische fabriek is met gevolgen voor het milieu staat NL op zijn kop!
Rogier
Tja, wat kruitdamp en wat rommel op straat. Echt een milieuramp van de hoogste orde. En dat laatste heb je na elk publiek feest. Opvegen en klaar. Dan moet je ook elk festival en carnavalsoptocht verbieden. De vuurwerkfolders laten gelukkig weer veel fraaie keuze zien. Knallen ipv zeuren!!
Kaas !
Het artikel zegt genoeg; 20% speelt met rotjes, 80% wil er vanaf.
Advertentie