Advertentie

Gemeenten willen geld zien van Rijk

Bij de vaststelling van het budget voor bijstandsuitkeringen heeft het Rijk onterecht geen rekening gehouden met de crisis, vindt een groot aantal gemeenten. 'Er wringt echt iets’, stelt wethouder Margo Mulder, PvdA-wethouder sociale zaken en financiën van Heusden.

29 mei 2012

Ruim veertig gemeenten hebben nog steeds bezwaarprocedures en rechtszaken tegen het Rijk lopen. Zij eisen extra budget om het stijgend aantal bijstandscliënten een uitkering te kunnen verstrekken. Zoals Utrecht en de Langstraatgemeenten. Tilburg heeft de strijdbijl begraven.

Bezwaar

Utrecht zag vorig jaar het aantal bijstandsgerechtigden stijgen van 6.871 naar 7.321 cliënten. Het Rijksbudget was volstrekt onvoldoende, waardoor Utrecht over 2011 ruim 5,6 miljoen euro tekort kwam. Het voorlopig toegekende budget voor 2012 zal ook niet toereikend zijn, stelt Utrecht. De Domstad heeft bij het Rijk formeel bezwaar aangetekend over het budget 2011 en het voorschot voor 2012.

Hoger beroep

De gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk zijn de bezwaarprocedure en gang naar de bestuursrechter al ruim gepasseerd. De Langstraatgemeenten hebben onlangs hoger beroep aangetekend bij de Centrale Raad voor Beroep (CRVB). De drie gemeenten hebben (minus het zelf opgehoeste eigen risico) over 2010 en 2011 een tekort van twee miljoen euro en vinden dat het Rijk dit bedrag moet bijpassen.

Crisis

‘We vinden dat bij de vaststelling van het budget rekening moet worden gehouden met de crisis’, aldus Margo Mulder, PvdA-wethouder sociale zaken en financiën van de gemeente Heusden. ‘We hebben een goed werkende sociale dienst en we hebben het aantal bijstandsgerechtigden flink naar beneden kunnen brengen. Als we dan toch tekort komen op ons budget, wringt er echt iets.’

Verspilling

Tilburg heeft besloten geen hoger beroep in te stellen. De gemeente acht de kans klein dat ze alsnog in het gelijk wordt gesteld. Mocht dat wel gebeuren, dan vreest de stad dat het financiële gewin weer teniet wordt gedaan door een korting via andere Rijksmaatregelen. Verder procederen is een verspilling van overheidsgeld, vindt het college.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ww-er
Veel mensen kunnen al uit de bijstand getrokken worden als de werkgever vaste uren op papier (contract )aanbieden. Echter met 0 uren, flexwerk etc blijven mensen onder bijstand. Ik weet heel zeker als de 0 urenconstructie, flex niet meer gaan bestaan is de helft al uit de bijstand. Maar de werkgevers houden mensen in een bijstand met dit soort contracten. Dit gaat vaak om werk in de zorg, postbode, schoonmaak inpakwerk etc etc. Dus het probleem ligt niet bij het rijk, maar het probleem ligt bij de werkgevers. Zot om te zien alles wat je verdiend word weer van je ww/bijstand afgetrokken of aangevuld het is hoe men dit wilt zien. Zodat iemand gaat denken werken loont id niet, want alles word weer afgetrokken van je uitkering. Sommige mensen houden ook minder over (netto)als ze werken. Het lijkt ook dat als je werkt je ook nog eens gestraft word door het UWV/ISD. De bedoeling van werk vind is uit de uitkering, en je niet aan een lijntje houden. Ook mag je overdag geen opleiding/omscholing volgen. De regel is beschikbaar blijven voor de betaalde arbeidsmarkt. vrijwilligerswerk mag je ook niet verrichten als je onder ww valt.Werk moet lonen en niet werken gestraft, nu is het net andersom werken loont id niet. Want alles wat je verdiend word immers weer afgetrokken en jij weer aangevuld. Zo schiet de regering en UWV?ISD nergens mee op en op deze manier komen er nog meer mensen richting de bijstand terecht. De krom moet zijn huiswerk eens doen binnen zijn eigen organisatie. Dit heet het UWV/ISD. en zijn eigen regels aanpassen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Waren deze gemeenten ook zo actief - met geld terugstorten - in de jaren dat ze geld over hielden?
Advertentie