Advertentie

Den Haag mag door met Spuiplannen

Nieuwe wethouder Joris Wijsmuller trekt plannen voor cultuurpaleis vlot

08 november 2014

Den Haag kan doorgaan met het cultuurpaleis dat in het centrum moet verrijzen. De gemeenteraad heeft daar in de nacht van vrijdag op zaterdag mee ingestemd. Het is de derde versie van het miljoenenproject. Twee eerdere plannen gingen niet door, omdat er te veel verzet tegen was.

Plan nog vaag

Wat het stadsbestuur precies wil, is nog vaag. Er moet een cultuur- en onderwijshuis komen op het Spuiplein, naast het Haagse stadhuis. Het gebied eromheen moet ook op de schop. Burgers, instellingen en de markt mogen de komende tijd met ideeën komen over de invulling van het gebied. In 2019 moet het cultuurpaleis klaar zijn.

Door nieuwe wethouder ontwikkeld

Het nieuwe plan Spuikwartier - opvolger van het Spuiforum - is gemaakt door wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur). Hij verdedigde het project. ,,We worden niet overgeleverd aan de wolven. Of aan de goden'', zei hij tijdens het debat. Als oppositielid was Wijsmuller de grootste tegenstander van de vorige plannen. Daarom kreeg hij vrijdagavond veel kritiek. Volgens de PVV is de wethouder ,,besmet met het pluchevirus''. De SP noemde het nieuwe plan ,,ondoorzichtig, ondoordacht en onverantwoord.'' De Partij voor de Dieren riep op ,,geen monument van onvermogen, onfatsoen en onbenul'' te bouwen. Groep De Mos stelde voor het plan ,,subiet te 'prullemanderen'."


Motie van wantrouwen verworpen

Maar uiteindelijk werd het plan van het college aangenomen. De vijf collegepartijen stemden op één lid na unaniem voor, de oppositie stemde op één na unaniem tegen. Een motie van wantrouwen tegen Wijsmuller, ingediend door de Groep De Mos, haalde het niet.

Nieuwe plan iets duurder

Het vorige stadsbestuur wilde de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater aan het Spuiplein slopen. Op die plek moest het nieuwe onderkomen van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium worden gebouwd. Dat Spuiforum zou 181 miljoen euro kosten, volgens tegenstanders een verspilling van belastinggeld. Het nieuwe plan valt iets duurder uit, omdat het gebied om het cultuurcomplex ook moet worden ontwikkeld. Daar was eerder geen sprake van. Wijsmuller heeft nog niet beslist of de Philipszaal en het Lucent worden gesloopt of opgeknapt. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie