Advertentie

Midden-Drenthe debatteert over rapport ‘angstcultuur’

Het grote verloop en hoge ziekteverzuim bij de gemeente Midden-Drenthe komt voort uit een angstcultuur bij de gemeente, concludeerde BMC halverwege januari in een rapport. Het leidde tot het vertrek van gemeentesecretaris Aline Pruntel. Maar toen bleken er twee versies van het rapport. In het concept staat dat de rest van het managementteam (MT) ook weg moet, in de definitieve versie mist die passage.

28 januari 2019

Het grote verloop en hoge ziekteverzuim bij de gemeente Midden-Drenthe komt voort uit een angstcultuur bij de gemeente, concludeerde adviesbureau BMC halverwege vorige maand in een rapport. Het leidde tot het opstappen van gemeentesecretaris Aline Pruntel. Maar toen bleken er ineens twee versies van het rapport. In de conceptversie staat min of meer dat de rest van het managementteam (MT) ook weg moet, in de definitieve versie is die passage geschrapt.

Geschrapte passage
‘Wij zijn tevens van mening dat onder de gegeven omstandigheden de positie van de andere leden van het MT moet worden heroverwogen. Zij worden dusdanig vereenzelvigd met deze episode in de geschiedenis van de gemeente Midden-Drenthe dat we voortzetting in de huidige rol niet kansrijk achten.’ Dit gewraakte zinnetje ontbreekt in de definitieve versie van het rapport en politieke partijen in de gemeenteraad willen daar vanavond in een extra raadsvergadering opheldering over. Waarom is de passage geschrapt? En door wie?

Boodschap blijft overeind
BMC-hoofdonderzoeker Marco Kerstens laat er geen misverstand over bestaan dat hij beide versies heeft gemaakt, maar ook dat de kern van de boodschap overeind blijft. ‘De nieuwe leidinggevende moet bekijken met wie hij of zij verder gaat. In die volgorde’, zegt hij tegen RTV Drenthe. Die nieuwe leidinggevende is inmiddels aangesteld. Interim-gemeentesecretaris Guus van den Berg begint op 4 februari aan zijn klus: het brengen van rust en structuur in de organisatie. Na de zomer moet een nieuwe gemeentesecretaris het roer overnemen.

Anonieme brieven
Terug naar de twee versies. Bij de redactie van RTV Drenthe en bij fractievoorzitter Charles de Haas van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork werden de twee rapporten bezorgd met daarbij een anonieme brief. De omroep bevestigt dat in beide versies wordt gesproken over een angstcultuur onder de ambtenaren, een gebrek aan visie en de noodzaak verder te gaan met een nieuwe leiding. Alleen de gewraakte passage ontbrak in de definitieve versie. Later kwam ook een tweede anonieme brief. Daarin staat dat het MT overleg heeft gehad met het college op de dag na de presentatie (woensdag) en daar zou hebben gedreigd collectief op te stappen als de passage niet zou worden geschrapt.

Moedwillig of onhandig?
Volgens de onderzoeker lag het definitieve rapport maandagavond al klaar voor de presentatie. De gemeente ontkent tegenover RTV Drenthe dat er overleg is geweest tussen college en MT na de presentatie. De conceptversie zou als definitieve versie zijn verspreid door een ‘menselijke fout’. De definitieve versie kwam overigens pas drie dagen na de presentatie bij de raadsleden terecht. Hoe de vork nou precies in de steel zit, wie de anonieme brieven stuurt of daar belang bij heeft en of er sprake is van moedwilligheid of onhandigheid, moet vanavond in het ingelaste debat duidelijk worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie